Austronesere bosatte seg på Salomonøyene omkring år 5000–4000 fvt., og det såkalte Lapita-folket med spesiell keramikk kom fra Bismarckøyene mellom 1200 og 800 fvt. Den spanske sjøfareren Álvaro de Mendaña de Neira kom som første europeer til Salomonøyene i 1568, fant litt gull og ga øyene navn etter kong Salomo. Neira vendte tilbake i 1595, døde og etterlot en kortvarig bosetning.
Etter dette gikk det 200 år før Salomonøyene, som var beryktet for hodejegere og kannibalisme, på nytt ble besøkt av europeere. På 1850-tallet innledet den anglikanske kirke misjon på øyene. I 1888 tok Storbritannia og Tyskland kontroll over hver sin del av Salomonøyene. I 1893 overlot Tyskland de fleste øyene til Storbritannia som opprettet et protektorat over de sørlige øyene. I 1900 ble protektoratet utvidet med resten av øygruppen bortsett fra Buka og Bougainville som forble en del av Tysk Ny-Guinea. I 1920 kom Salomonøyene under australsk jurisdiksjon.
I 1942 erobret japanerne Salomonøyene. Amerikanske styrkers landgang på Guadalcanal og Tulagi høsten samme år førte til harde kamper. Etter den japanske flåtens nederlag ved Salomonøyene i november 1943, erobret amerikanske styrker øyene. I februar 1944 var alle øyene gjenerobret og USA fikk kontroll over stillehavsområdet.
Etter krigen ble Salomonøyene igjen britiske, men øyene fikk indre selvstyre i 1976 og ble en selvstendig stat i 1978.
En konflikt mellom to folkegrupper brøt ut i 1998. Konflikten mellom folk fra Malaita og Guadalcanal oppsto som en reaksjon på økt tilflytting over tid fra øyene Malaita til Guadalcanal og Honiara, der økonomien var bedre. Grupperinger fra lokalbefolkningen på Guadalcanal gjorde opprør mot tilflyttere fra Malaita, og to militærgrupper oppsto. Borgerkrigslignende tilstander førte til dypere fattigdom. I juli 2003 gikk en flernasjonal styrke i land i den største militære aksjon i Stillehavet etter andre verdenskrig, og året etter var ro og orden gjenopprettet. I 2005 gikk Australia i spissen for et sivilt gjenreisningsprogram. Etter ny uro i 2006, stabiliserte australske styrker forholdene. Konflikten har vært av og på siden, og etter en stor protest i november 2021 fikk myndighetene hjelp av australsk militære til å roe situasjonen. I mars 2022 skrev Salomonøyene under et memorandum for sikkerhetssamarbeid med Kina som kan lede til kinesisk militær tilstedeværelse på øyene.
En syklon som rammet Salomonøyene i april 2004, og en tsunami etter et jordskjelv i 2007 gjorde mange tusen hjemløse.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.