Sveriges forsvar har i moderne tid vært innrettet for forsvar av svensk territorium og nøytralitet, og mot trusselen fra Sovjetunionen under den kalde krigen, senere fra Russland. Uten egen grense mot Russland er det svenske forsvaret særlig innrettet mot Østersjøen, mer enn mot nordområdene. Sveriges militære tilstedeværelse i Arktis består særlig av Norrbottens regiment, som er spesialisert for subarktiske stridsmiljø generelt og vinterforhold spesielt. Østersjøfokuset er forsterket etter den russiske invasjonen av Ukraina, og den opplevde trusselen mot de baltiske statene. Av særlig strategisk betydning er den svenske øya Gotland, som er en framskutt svensk base østover.
I likhet med det norske forsvaret etter den kalde krigen ble det svenske gradvis nedbygd og omstrukturert, fra et stort invasjonsforsvar til hovedsakelig å bli innrettet mot internasjonal innsats. Det nasjonale forsvaret ble i større utstrekning basert på heimevernet. Og som i Norge ble dette på 2010-tallet snudd til hovedvekt på forsvar av eget territorium. Det ble da vedtatt å bygge opp en større struktur, også med større stående avdelinger.
Nøytralitetspolitikken har vært styrende for innrettingen av det svenske forsvaret. Etter en nedbygging i mellomkrigstida ble forsvaret bygd opp etter andre verdenskrig. Et stort volum ble opprettholdt under den kalde krigen, for så å bli bygd ned igjen på 1990-tallet, da trusselen fra Russland ikke lenger ble ansett som like reell. Fra 2010-tallet endret den sikkerhetspolitiske situasjonen seg, og Sverige rustet opp igjen. Etter at søknaden om NATO-medlemskap var et faktum, ble nøytralitetspolitikken oppgitt.
På 1950-tallet hadde Sverige et hemmelig program for utvikling av atomvåpen, til det i praksis ble oppgitt av den militære ledelse tidlig på 1960-tallet, og politisk skrinlagt i 1966. Utvikling av slike våpen inngikk i en forsvarsplanlegging som la til grunn en mulig kjernefysisk krig med atommakten Sovjetunionen.
Hovedoppgavene til det svenske forsvaret er i prinsippet de samme som for det norske. Försvarsmakten skal sikre Sveriges territorielle integritet og forsvare landet hvis det blir angrepet av en annen makt; det skal støtte sivilsamfunnet i krisesituasjoner, og det skal stille styrker til internasjonale operasjoner. Til dette hører overvåking av svensk territorium og bidrag til terrorbekjempelse.
Det svenske forsvaret var, som i Norge, lenge basert på allmenn verneplikt (for menn). Med lavspenningspolitikken etter den kalde krigen valgte Sverige, i motsetning til Finland og Norge, å gå bort fra denne. Verneplikt i fredstid ble avskaffet i 2010, og erstattet av en kombinasjon av profesjonelle styrker og frivillige. Med en mer alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, og som følge av vansker med å rekruttere frivillige, ble verneplikten vedtatt gjeninnført i 2017, med virkning fra 2018. Den ble da gjort kjønnsnøytral. Rundt en femdel av de vernepliktige i Sverige er kvinner.
Verneplikten gjelder fra 18 til 47 års alder. Førstegangstjenesten består av tre måneders grunnleggende militær utdanning, og varer fra fire til elleve måneder avhengig av forsvarsgren.
I 2023 gjeninnførte Sverige en sivil verneplikt, blant annet med bakgrunn i krigserfaringene til Ukraina. Denne er knyttet til totalforsvarskonseptet og innebærer at svenske borgere kan bli innkalt til sivil tjeneste, eksempelvis i redningstjeneste, brannvesen og kraftforsyning, men ikke til militære oppgaver. Hovedhensikten er å sikre at sivile funksjoner opprettholdes i en krise- eller krigssituasjon. Sverige hadde en tilsvarende ordning under den kalde krigen.
Et fornyet totalforsvarskonsept ble utredet tidlig på 2020-tallet. Konklusjonen ble at det var behov for styrking av samlet samfunnsplanlegging innen forsvar og samfunnssikkerhet, inklusive et nytt økonomisk forsvar, med blant annet forsyningssikkerhet.
Sverige er inndelt i fem militærregioner med staber som skal samordne innsatsen til ulike sivile og militære aktører. De fem regionene er Norra, Mellersta, Västra, Södra og Gotland. Hvert område er underlagt en militärdistriktsbefälhavare.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.