I moderne tid har Trondenes ingen nevneverdig militær historie før andre verdenskrig. Britene rakk så vidt å anlegge et luftvernbatteri der før de måtte trekke seg ut etter den norske kapitulasjonen i 1940. Av langt større betydning er den tyske okkupasjonsmaktens omfattende utbygging på stedet.
Trondenes fort var en del av Atlanterhavsvollen og ble bygd av tyskerne fra 1942. Fortet, kalt Batterie Trondenes, hadde taktisk betegnelse MKB 5/511 og skulle, sammen med et tilsvarende anlegg på Engeløya i Steigen, blant annet kontrollere og beskytte innseilingen til Narvik. Narvik var svært viktig for den tyske okkupasjonsmakten på grunn av jernmalmen som ble skipet ut derfra, en ressurs som Tyskland var helt avhengig av i krigføringen. Anlegget på Engeløya, kalt både Batterie Dietl og Fort Dietl, hadde tre kanoner av samme type som Trondenes og skulle sikre Vestfjorden i vest, mens Trondenes skulle sikre de nordlige innseilingene.
I likhet med mange andre steder i Norge ble mye av anleggsarbeidet på Trondenes utført av krigsfanger. Fangene, mange av dem sovjetiske soldater, var plassert i en leir øst for Trondenes kirke sør på halvøya. Som ved utallige andre anleggsprosjekter under krigen, og kanskje særlig i Nord-Norge, var det grusomme forhold for fangene. Mange av dem – enkelte rapporter anslår 800 – omkom. De døde ble gravlagt mellom leiren og kirkegården sørvest for fortet. Okkupasjonsmakten fordrev også deler av lokalbefolkningen i forbindelse med fortsanleggelsen, og store landarealer ble ekspropriert.
Tyskerne anla ytterligere en leir i området, den såkalte Todt-leiren. Den lå sørvest for fortet, også den ikke langt fra kirka, og var for personell knyttet til Organisation Todt (OT). OT var tyskernes bygge-etat og hadde ansvaret for byggingen av fortet. Todt-leiren ble etter krigen benyttet som evakueringsleir for fordrevne etter nedbrenningen av Nord-Troms og Finnmark, og ble etter hvert kjent som «Finnmarksleiren». I dag er det kun rester igjen av både Todt-/Finnmarksleiren og fangeleiren.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.