Ved det tyske overfallet på Norge natt til 9. april 1940, iverksatte Steffens tidlig mobilisering. Han etterfulgte ikke sentrale myndigheters ordre om stille mobilisering, som ville ha trådt i kraft først 11. april, men beordret fjerdedivisjon mobilisert allerede 9. april. Steffens ble utnevnt til øverstkommanderende på Vestlandet 13. april og ledet dermed felttoget i Vest-Norge. Han var sammen med sjefen for sjettedivisjon, Carl Gustav Fleischer, den som mobiliserte størst motstand mot okkupasjonsstyrkene.
Steffens hadde en avdeling oppsatt allerede ved krigsutbruddet, idet en bataljon fra Infanteriregiment nr. 9 (IR 9) allerede sto på nøytralitetsvakt ved Ulven. Den tyske landsettingen skjedde så hurtig at han fant det tilrådelig å trekke sin stab og styrker ut av Bergen og over til Bømoen på Voss, hvor han etablerte sitt krigshovedkvarter og iverksatte mobiliseringen.
Fjerde brigade ble, som den eneste brigade i Sør-Norge, på det nærmest fullt oppsatt, men den ble etter beslutning av kommanderende general Otto Ruge satt inn lenger øst, særlig i Valdres. I likhet med andre norske styrker måtte også Steffens og hans avdelinger oppgi kampen 30. mai 1940 med påfølgende demobilisering dagen etter.
På Voss lot Steffens i april 1940 utstede midlertidige pengesedler (nødsedler) med sin signatur. Disse er senere kjent som «steffenssendler» og er blitt ettertraktede samleobjekter.
Etter kapitulasjonen tok Steffens seg nordover til Tromsø. Herfra ble han i mai 1940 utnevnt av regjeringen til militærattaché i Paris og London og beordret over til Storbritannia. I London ledet han den norske militærmisjon, som var bindeledd til britiske myndigheter. Sommeren 1940 ble Steffens sendt til Canada som Forsvarsdepartementets representant og med høyeste militære myndighet over norske styrker der til 1941. I denne perioden fikk han anledning til å åpne det norske treningssenteret Little Norway i november 1940.
I årene 1941–1945 tjenestegjorde Steffens som norsk militærattaché i Moskva og var da fremste bindeledd med myndighetene hos Norges allierte Sovjetunionen. På den lange transporten dit, fra Nord-Amerika, unngikk han så vidt å støte på den japanske eskadre som overfalt Pearl Harbor. Som attaché i Moskva bidro han til å tilrettelegge for den norske militære innsettingen i Finnmark høsten 1944. Etter krigen holdt Steffens en rekke foredrag om Sovjetunionen, som han talte varmt om, blant annet i regi av Norsk-Sovjetrussiske Samband. Han gikk blant annet i rette med det han oppfattet som ondsinnet agitasjon mot landet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.