Høsting av ville bær og blomster, og fritidsfiske i sjøen er eksempler på høstingsretten. Ved høsting og tilegnelse av naturprodukter kan det gjelde både lokale bestemmelser og andre særregler, slik at det lønner seg å undersøke på forhånd. Molteplukking i Nord-Norge på moltebærland er for eksempel en særrett for grunneier i noen få områder. På moltebærland er det tillatt å spise molter på stedet, men man kan ikke ta med seg bærene.
Hovedregelen om høsting finnes i friluftsloven § 5 første ledd som lyder:
«Under ferdsel i utmark kan allmennheten høste ville nøtter som skal spises på stedet og plukke og ta med seg ville blomster, planter, bær og vill sopp, samt røtter av ville urter, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet.»
Lovforarbeidene nevner at regelen favner videre enn ordlyden, og begrunner det i langvarig sedvanerett. Det trekkes fram at man kan sanke tang, tare, skjell og annet i fjæra. Trolig gjelder høstingsretten også annet vi kan finne i naturen, for eksempel fine steiner.
I Straffelovens § 323 står det: "Tilegnelse av naturprodukter, herunder stein, kvister, vekster mv., av liten eller ingen økonomisk verdi under utøvelse av lovlig allemannsrett, straffes likevel ikke."
Mange tror at hogst av tørre trær til bål i utmark er en del av allemannsretten. Men dette er feil, slik hogst er en grunneierrett da virket i utgangspunktet kan selges som såkalt biovirke. En del friluftsfolk er heller ikke klar over at tørre trær er svært viktige for biologisk mangfold, særlig furugaddene som kan stå døde i svært lange tidsperioder. Det er funnet gadder som har stått døde i 300 år og som var 600 år da de døde. De tørre trærne var altså hele 900 år og slike klenodier og antikviteter er unike i skogsnaturen. Mange skogeiere er omfattet av PEFC-reglene der det står: "Stående og liggende død ved av lauvtrær og furu som har vært døde i mer enn ett år, og gran som har vært død i mer enn 5 år, skal spares. I situasjoner med store mengder død ved som følge av kalamiteter, kan nylig døde lauvtrær og furu tas ut innen to år. Dette må begrunnes og dokumenteres. Livsløpstrær skal gjensettes som normalt." Med begrepet kalamiteter menes eksempelvis stormfellinger, store insektsangrep med mer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.