Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Harlekinslange
Harlekinslangen er en korallslange med sterke signalfarger som er svært giftig. Et bitt kan føre til respirasjonssvikt og være livstruende.
Av /Biodiversity Heritage Library.
Larver av karminspinner
Larver av karminspinner på planten landøyde i Fredrikstad. Larvene signaliserer at de er giftige med sine kraftige mønster.
Larver av karminspinner
Lisens: CC BY SA 3.0
Spolebusk kan sies å ha aposematisme gitt at fruktene er sterkt farget og giftige for pattedyr.
/Euonymus europaeus.
Lisens: CC BY ND 4.0

Aposematisme er fenomenet der sterke varselfarger og mønstre, lyd og lukt, eller adferd er utviklet evolusjonært hos en art for å signalisere til andre arter at den smaker vondt, er giftig eller farlig.

Faktaboks

Etymologi

Gresk, ἀπό apo = bort, σῆμα sēma 'sign' = signal

Aposematisme omfatter alle trekk ved en art som signaliserer fare og som gjør en art vanskelig å angripe og spise, enten fordi den er giftig eller smaker vondt, eller på andre måter kan være skadelig. Normalt kommer det til uttrykk gjennom sterke farger i rødt, gult, svart og hvitt – gjerne i kontrastrike mønstre. I tillegg kan det komme til uttrykk gjennom lukt, lyd og/eller adferd.

Aposematisme består av tre elementer:

  • Varsel eller signal: Varselet eller signalet kan være enten sterke farger, vond lukt, lyd eller atferd. Dette kan virke hele tiden, også selv om dyret ikke angripes (typisk varselfarger). Men det kan også utløses ved trusler (typisk adferd, lyd og lukt).
  • Selve giften eller faren dyret representerer: I fenomenet aposematisme er signalet ærlig, hvilket vil si at arten faktisk signaliserer og representerer ubehag eller fare.
  • Økt overlevelse: Rovdyrene unngår å spise arten.

Aposematisme har evolvert uavhengig flere ganger i historien, noe som reflekteres ved at fenomenet finnes i en rekke ulike dyregrupper, og kommer til uttrykk på en rekke ulike måter.

Hvor aposematisme finnes

Aposematisme er et svært vanlig fenomen hos alle dyregrupper, men er nok mest vanlig blant landdyr. Blant vertebratene finnes det eksempler hos reptiler, amfibier, fisk, samt enkelte fugler og pattedyr. Mest utbredt er kanskje aposematisme blant invertebratene, spesielt blant insektene.

Tradisjonelt er begrepet aposematisme brukt hovedsakelig om dyr, men har også blitt tatt i bruk for planter. Som eksempel vil kun torner i seg selv ikke regnes som aposematisme, med mindre de er farget i sterke farger slik at signaleffekten er til stede. Kjemisk forsvar uten signaler regnes heller ikke som aposematisme, for eksempel antibeitestoffer.

Hvem er fienden?

Aggregation of Pyrrhocoris apterus
Ansamling av ildteger
Aggregation of Pyrrhocoris apterus
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Australsk rødryggenke Latrodectus hasselti er en svært giftig edderkopp.
/Latrodectus hasselti.
Lisens: CC BY SA 3.0

Faren eller ubehaget en art utgjør for andre dekker hele skalaen fra irriterende til dødelig, avhengig av arten som opplever det. Aposematisme er evolvert som følge av predasjonspress gjennom koevolusjon, og signalet/responsen er derfor tilpasset en naturlig predator. For eksempel kan kontrastene til en neslesommerfugl som plutselig slår opp vingene skremme en fugl som kunne ville spise den, mens et pattedyr ikke ville bry seg. En del planter har det man kan kalle aposematisme gjennom sterkt fargede bær. Spolebusk har for eksempel knallrøde bær som er svært giftige for mennesker og pattedyr, men de tåles fint av fugler. Dette er en tilpasning til fuglespredte frø.

Noen synes å ha utviklet uforholdsmessig sterke forsvarsmekanismer. Edderkoppen «australsk rødryggenke» er en av verdens giftigste edderkopper. Selve edderkoppen er ikke stort mer enn én centimeter, men den har kraftig nok gift til å ta livet av et menneske.

Dessuten er det slik at den advarende effekten varselsignalene har på et rovdyr, øker jo flere individer med varselsignalene som er samlet. Et eksempel på en art med aposematisme hvor individene samler seg sammen er ildtege. Det samme gjelder harlekinmarihøne. Videre kan enkeltindivider som lever sosialt signalisere til predatorer at de er større enn de egentlig er. Et eksempel på dette kan være eikeprosesjonsspinner som beveger seg i samlet flokk, og hvor larvene har behåring som kan gi vertebrater sterk kløe og pustebesvær.

Noen eksempler

Jordbærgiftfrosk Oophaga pumilio. Frosken er svært giftig, sannsynligvis fordi den oppkonsentrerer gift fra insekter den spiser, blant annet maur.
.
Lisens: CC BY 2.0
Pitohui dichrous
Giftpitohui er en fugl fra Papua Ny-Guinea som har kraftig gift i hud og fjær.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Breiteger er utstyrt med stinkkjertler. Det har gitt gruppa det folkelige navnet «bærfis». De er ikke direkte giftige, men lukter spesielt og vil for en predator smake vondt og kunne gi irritasjoner i munn og øyne. Et annet eksempel er marihønene som normalt er farget i kontrastrike farger, og som skiller ut et illeluktende sekret dersom de blir forstyrret.

Larver med sterke varselfarger har det gjerne fordi de smaker vondt eller er giftige. Det kan skyldes at de har lært seg å tolerere plantegifter, som de så kan oppkonsentrere i kroppen. Et kjent eksempel er larven til monarksommerfugl. Den lever av silkeurt som inneholder giftige kardioaktive glykosider som virker på hjertet eller nervesystemet, og som gjør larvene giftige å spise for fugler og andre dyr. I Norge finnes karminspinneren, som lever av planten landøyde. Planten er kjent giftig for beitedyr, og inneholder blant annet giftige pyrrolizidinalkaloider, og en rekke andre stoffer som både er kreftfremkallende og kan forårsake alvorlige leverskader. Larven til karminspinner tåler dette godt, og bruker det i sitt forsvar.

Det mest kjente eksempelet blant amfibiene er kanskje pilgiftfrosker. Flere av disse har sterke farger og produserer kraftige gifter i sekret fra huden. Giften til froskene (batrachotoksin) er meget kraftig (250 ganger sterkere enn stryknin), og er noe froskene får i seg gjennom næringen. Den samme giften er også påvist i en av de svært få giftige fuglene som finnes, giftpitohui. Man tror kanskje at disse fuglene blir giftige fordi de spiser en type børstebiller.

Et eksempel på aposematisme uttrykt gjennom lyd hos reptiler finnes hos klapperslangene. Dette er en gruppe meget giftige slanger som har et rangleapparat på halen som de rister på når de føler seg truet. Korallslanger er en gruppe slanger med sterke farger og kontraster, som er svært giftige.

Aposematisme og mimikry

Aglais io

Dagpåfugløye har «skremmende» øyne, men dette regnes ikke som aposematisme så lenge arten ikke i seg selv er farlig, smaker vondt eller er giftig. Foto fra Asker, Norge

Aposematisme er også utgangspunktet for mimikry. Mimikry er fenomenet der en art «hermer» etter signalene hos en annen art som har aposematisme. Det finnes en rekke ulike typer mimikry, blant annet delt inn etter hvor ærlige de er.

Skremselsadferd

Skremselsadferd (deimatisk adferd) er verken aposematisme eller mimikry. Dette er et uærlig signal som forsøker å skremme en predator selv om dyret i seg selv ikke er farlig. Eksempler på dette kan være øyeflekkene på vingene til sommerfugler (for eksempel dagpåfugløye).

Det kan også komme til uttrykk som kollektiv adferd. Blant annet er det flere arter av bladlus (blant annet i slektene Cinara og Grylloprociphilus) hvor hele kolonien synkront begynner å «danse» dersom de blir forstyrret eller angrepet.

Historikk

The Brazilian Skunk Conepatus semistriatus
Illustrasjon av stripet stinkgrevling fra boken «The Colours of Animals» av Sir Edward Bagnall Poulton (1856–1943).

Både Charles Darwin og Alfred Russel Wallace var opptatt av fenomenet varselfarger, og det evolusjonære paradokset det ville være å gjøre seg selv svært synlig for rovdyr. I en artikkel fra 1877 brukte Wallace for første gang begrepet «varselfarger».

Selve begrepet «aposematisme» ble første gang tatt i bruk i 1890 av den britiske vitenskapsmannen Edward Bagnall Poulton (1856–1943) i boken «The Colours of Animals».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg