På reformasjonstiden hadde den reformerte retningen sitt sentrum i Genève i Sveits, men bredte seg fort til flere områder i Europa, blant annet til Frankrike, flere tyske landområder, Nederlandene og Skottland. Også for utviklingen av anglikansk kristendom ble innflytelsen fra reformert tradisjon viktig. De nasjonale reformerte kirkene utformet ulike bekjennelsesskrifter, hvor reformert lære ble sammenfattet på litt forskjellig vis. Blant de mest kjente er den sveitsiske Confessio Helvetica posterior fra 1562, den tyske Heidelbergkatekismen fra 1563 og den engelske Westminster-konfesjonen utformet under borgerkrigen i 1646.
I Sveits, Skottland og i Nederlandene har det vært dominerende reformerte kirker helt siden 1500-tallet. I det katolske Frankrike ble den reformerte kirken med visse begrensninger godkjent i 1598 med Det nantiske edikt. Ediktet ble opphevet i 1685, og mange reformerte (kalt hugenotter) utvandret da til Preussen, hvor de utgjorde en økonomisk og intellektuell elite på 1700-tallet. I Det tyske riket var de reformerte blitt offisielt godkjent som en konfesjon sidestilt med katolikker og lutheranere etter trettiårskrigen i 1648.
På slutten av 1900-tallet finner man tyngden av reformert kristendom i USA. Om lag halvparten av alle reformerte kristne bor her og er tilsluttet enten presbyterianske eller såkalte unerte kirker. De fleste andre bor i de sentrale, reformerte områdene i Europa, men også i andre verdensdeler finnes det store reformerte minoritetskirker. Blant annet etablerte de nederlandske utflytterne allerede på 1600-tallet en reformert kirke i Sør-Afrika, og den har spilt en viktig rolle i Sør-Afrikas historie.
De reformerte kirkene har helt siden 1877 hatt en internasjonal sammenslutning, World Alliance of Reformed Churches holding the Presbyterian System, som avholder generalforsamling hvert femte år. Det har fra reformert side vært drevet utstrakt misjonsarbeid og en god del økumenisk arbeid. Mellom reformerte og lutheranere ble det i 1973 inngått en avtale om nattverds- og prekenfellesskap i den såkalte Leuenbergkonkordien.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.