Klageinstans er et forvaltningsorgan som behandler klager på enkeltvedtak. Et enkeltvedtak er en avgjørelse om rettigheter eller plikter for én eller flere bestemte personer, som er truffet under utøvelse av offentlig myndighet. Klageinstansen er i utgangspunkt det organet som er nærmest overordnet det organet som traff det første vedtaket. Men på en rekke områder er det fastsatt i lov eller forskrift at klageorganet skal være en egen klagenemnd.
klageinstans
Kommuner og fylkeskommuner
For vedtak truffet av organ for kommune eller fylkeskommune er klageinstans som utgangspunkt kommunestyret, fylkestinget, formannskapet eller fylkesutvalget, men i praksis et særskilt kommunalt eller fylkeskommunalt klageutvalg. På sentrale kommunale saksområder er det imidlertid fastsatt i lov at klage går til statsforvalteren. I norsk forvaltningsrett er det et hovedprinsipp at den som rammes av et forvaltningsvedtak, har rett til å klage vedtaket inn for den overordnede instansen (klageinstansen).
Prosessen
Ved klage etter forvaltningsloven (forvaltningsklage) kan klageinstansen prøve alle sider av saken og herunder ta hensyn til nye omstendigheter eller opplysninger. Den skal vurdere og ta hensyn til de synspunktene som klageren kommer med. Hvis et statlig organ er klageinstans for vedtak truffet av kommune eller fylkeskommune, skal den likevel legge stor vekt på hensynet til det kommunale selvstyret ved prøving av forvaltningsskjønnet («det frie skjønn»), det vil si de sider av avgjørelsen der underinstansen har et spillerom for eget valg innen rammer fastsatt i loven.
Klageinstansens vedtak i klagesak kan normalt ikke påklages.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.