Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Kobbersulfater er salter med den generelle kjemiske formelen CuSO4·nH2O, hvor n = 0, 1, 3, 5 eller 7. Et mer presist navn er kobber(II)sulfater, siden alle inneholder kobberionene Cu2+.

Faktaboks

Uttale
kˈobbersulfˈater

Kobbersulfatene løses lett i vann, og løsningen reagerer sterkt surt. Det skyldes at Cu(H2O)42+-komplekset fungerer som en syre, fordi Cu2+-ionet er lite og har to plussladninger. Reaksjonen er illustrert i følgende reaksjonsligning:

Cu(H2O)42+(aq) + H2O ↔ Cu(H2O)3OH+(aq) + H3O+(aq)

Vannfritt kobbersulfat, CuSO4, er et hvitt pulver som lett tar opp vann og blir blått. Det har derfor blitt brukt til å påvise små mengder vann, for eksempel i alkohol.

Blåstein

Utsnitt av strukturen til kobber(II)sulfatheksahydrat (blåstein)
Utsnitt av strukturen til kobber(II)sulfatheksahydrat (blåstein)

Blåstein er trivialnavnet på kobber(II)sulfatpentahydrat, CuSO4·5H2O. Denne forbindelsen krystalliserer i velformete, blå krystaller fra en løsning av kobbersulfat i vann. Et annet navn på blåstein er kobbervitriol.

Et utsnitt av strukturen til blåstein er gitt i figuren. Den viser at Cu2+-ionene er omgitt av fire vannmolekyler, mens det femte vannmolekylet danner hydrogenbindinger til to sulfatgrupper. En mer dekkende formel for blåstein er derfor Cu(H2O)4SO4·H2O, med det systematiske navnet tetra-akva kobber(II)sulfat monohydrat.

Ved opphetning av blåstein dannes flere hydrater av kobbersulfat som inneholder færre vannmolekyler.

Bruk

Kobbersulfat har blant annet blitt brukt til fremstilling av mineralfarger og andre kobberforbindelser, til impregnering av tre, til beising av såkorn, til sprøyting av poteter mot tørråte, som middel mot skadeinsektervindruer og frukt (bordeauxvæske), som tilsetning til jorden for å hindre kobbermangel hos planter og dyr, til galvaniske forkobringsbad, til kobberstikketsning, for fotografiske formål, og ved fremstilling av vaske- og lysekte fargestoffer i fargerier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg