leverpostei

Ingredienser og tilberedning
Det er mest vanlig å bruke lever fra svin, storfe og lam, men lever fra fugl (kylling, and, gås) og vilt brukes også. I tillegg brukes kjøtt fra de samme dyrene. Det er vanlig å tilsette ansjos til farsen, noe som forbindes med dansk tradisjon. Mange oppskrifter inneholder også spekk. Farsen blandes ofte med en hvit saus laget av smør, mel, melk og egg. Det er et mangfold av ulike smakstilsetninger, for eksempel løk, hvitløk, allehånde, ingefær, nellik, salvie, muskat, rosmarin, kapers, pepper og salt.
Farsen fylles i former og bakes i vannbad i ovn.
Innholdet av lever varierer med ulike oppskrifter, og de fleste på markedet inneholder 30–40 prosent lever. Industriprodusert leverpostei inneholder i tillegg flere tilsetningsstoffer både på grunn av smak og for å forlenge holdbarheten.
Tilbehør
Leverpostei er et velkjent og populært pålegg på brødskiver i Norge. Syltede rødbeter, sylteagurk og majones er vanlig tilbehør.
Næringsinnhold
Historikk
Stabburet Leverpostei med portrett av Per Christensen. Boksen er den første med barneansikt. Denne boksen ble først produsert i 1955, men leverposteien kom i produksjon allerede i 1949.
Leverposteien forbindes med 1800-tallets Danmark, men kommer trolig fra det franske kjøkkenet. I Norge er leverposteien koblet til pølsemaker Ole Sigvardsen fra Stavanger, men også Gunnar Nilsen. Den karakteristiske gule hermetikkboksen fra Stabburet, med bilde av et gutteansikt, ble lansert i 1949 som «alle barns favoritt».
Lever som råvare
Å benytte innmat fra slaktedyr i ulike matvarer representerer tradisjonell kunnskap som reduserer matsvinn.
Lever er kroppens renseorgan. Naturen kan være forurenset av tungmetaller som samles opp i leveren over tid, og derfor bør man fortrinnsvis bruke lever av unge dyr til mat.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.