Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Polare lavtrykk er eksempel på et fenomen som faller inn under mesometeorologi. Satellittbildet viser et polart lavtrykk i Barentshavet (innringet).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mesometeorologi er et felt innen meteorologi som fokuserer på studiet av atmosfæriske fenomener med en horisontal utstrekning eller skala som varierer fra omtrent 1 til 1000 kilometer. Disse fenomenene har vanligvis en varighet som spenner fra noen timer til flere dager og er kjent for å være på mesoskala, som betyr "mellomstore". Eksempler på mesoskala-fenomener er kraftige bygeskyer, solgangsvind, fjellbølger, frostrøyk over et vann, og polare lavtrykk.

Faktaboks

Etymologi

av gresk forstavelse meso- ‘mellom’

Arbeid med de fenomenene i atmosfæren som har enda større utstrekning, kalles makrometeorologi. Disse største fenomenene sier man er på synoptisk skala. Arbeid med de aller minste fenomenene kalles mikrometeorologi.

Betydning

Mesoskala-meteorologi spiller en viktig rolle ved å forbedre nøyaktigheten av værmeldinger, spesielt for hendelser som påvirker begrensede geografiske områder. Videre bidrar det til økt forståelse av mindre atmosfæriske fenomener

Mens det storstilte vær og klima kan vurderes ved hjelp av vanlig stasjonsnett og værkart, for eksempel i målestokk 1:10 millioner, krever mesoskalaen et langt tettere nett, ofte med spesialutstyr (for eksempel værradar) og fremstilling på kart i stor målestokk, for eksempel 1:50 000.

Krefter og årsaksfaktorer

I mesoskala-meteorologiske fenomener spiller corioliskraften vanligvis en mindre dominerende rolle sammenlignet med større fenomener. Vertikale akselerasjoner og lokale topografiske egenskaper er ofte viktigere. Mesoskala-fenomener kan bli påvirket av faktorer som topografi (fjell og daler), konveksjon (oppstigning av varm luft), og atmosfærens stabilitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg