Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Råfrukt er andre typer råstoff til ølbrygging enn tradisjonell malt. Råfrukt kom i bruk da den internasjonalt kjente tyske renhetsloven, som sier at øl kun kan brygges av malt, humle og vann, ble opphevet i 1987 (i Norge skjedde dette i 1994).

Begrepet råfrukt kan være svært misvisende da det egentlig omhandler umaltede tilsetninger i mesken. De fleste tilsetninger som brukes er dog ikke rå. Mais og ulike kornsorter er for eksempel kokt og valset før de brukes i mesken. «Umaltede tilsetninger» gir en mer presis forståelse av begrepet.

Råstoffet må være stivelsesrikt, for eksempel mais, ris og sukker. Mange øltyper brygges tradisjonelt med råfrukt, og norske bryggerier bruker i dag råfrukt når de brygger disse øltypene. De bruker også ofte råfrukt i eksperimentelle brygg.

Tidligere ble det sett på som et tegn på dårlig kvalitet at det ble brukt råfrukt i et øl. Det var ikke helt ubegrunnet, siden bruken kan være begrunnet i et ønske om å produsere billigere. Begrepet Råfrukt kan da ha oppstått som en nedsettende benevnelse på umaltede tilsetninger. Men umaltede tilsetninger kan også brukes for å oppnå en ønsket virkning på smaken eller utseendet til ølet, og med økende kunnskap har denne holdningen stort sett blitt borte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg