Skandinavisme, bevegelse som oppstod ved midten av 1800-tallet og som arbeidet for et nærmere politisk, kulturelt og praktisk samarbeid mellom de tre skandinaviske landene; det endelige målet var for noen en felles skandinavisk union.
Faktaboks
- Uttale
- skandinavˈisme
Skandinavismen vokste fram i 1830- og 1840-årene og var virksom og betydelig fram til omkring 1870. Det var særlig én sak som sterkt mobiliserte og ga et tydelig samlingspunkt for skandinavistene. Det var Danmarks kamp for å forsvare og fordanske det danske hertugdømmet Slesvig i konflikt med tysk separatisme i Slesvig-Holstein, og krefter rundt samlingen av Tyskland under ledelse av Preussen. Det danske nederlaget mot Preussen og Østerrike i den tysk-danske krig i 1864 og tapet av begge hertugdømmene svekket bevegelsen i betydelig grad.
Skandinavismen bygde på forestillinger om at Norge, Sverige og Danmark gjennom felles etnisitet, språk og kultur samt felles opphav som folk og stamme, burde danne tettere og mer forpliktende bånd. Samarbeid og kontakt på ulike måter ville gi en dypere forståelse av en særskilt rik og verdifull felles kulturarv i kunst, litteratur, levemåte, karaktertrekk, dannelses- og frihetsidealer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.