Bestanden av sukkertare i Norge har i perioder gått kraftig ned, og i 2006 ble arten oppført på den norske rødlista som nær truet» (NT). I 2010 ble den tatt vekk fra rødlista og regnet som «livskraftig» (LC), fordi bestanden er stabil nok til at arten vil overleve i Norge.
Selv om sukkertare ikke står i fare for å dø ut, er bestandsreduksjoner alvorlige der de inntreffer. Sukkertareskog, i likhet med andre former for skog, danner viktige leveområder for et mylder av annet liv. Dersom sukkertareskoger forsvinner i store områder, kan det altså få svært negative konsekvenser for andre marine alger, for bløtdyr, krepsdyr, fisk, fugl og for sjøpattedyr. Tareskoger er med andre ord viktige for opprettholdelsen av et rikt marint biologisk mangfold.
Årsaken til bestandsreduksjonene er sannsynligvis en kombinasjon av klimaendringer, forurensing og arealavrenning, som har ført til endringer i temperaturforhold og lysforhold så vel som i samspill og konkurranse mellom ulike arter.
Sukkertareforekomster i Sør-Norge overvåkes gjennom Miljødirektoratets program «Økosystemovervåking i kystvann» (ØKOKYST). Programmet startet i 2013 og er en videreføring av sukkertareovervåkingen (2010–2012) og kystovervåkingen (1990–2012).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.