Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Taskekrabbe

Taskekrabbe.

Av /KF-arkiv ※.
Fotografi av taskekrabbe på hvit bakgrunn. Overskallet er mørkerødt, undersiden lys. Den har to store klær i front med svarte klosakser.

Taskekrabbe har svarte klosakser.

Taskekrabbe er en art krabbe som lever i havet og som finnes i betydelige mengder langs norskeskysten. De har stort ryggskjold og fem beinpar. Det forreste beinparet har store klosakser som er sorte i spissen. Taskekrabbe er utbredt fra Middelhavet og nordover Atlanterhavet. Den er en art med stor utbredelse og med stor økonomisk betydning. Krabbefisket foregår med teiner fra våren og ut året, men noen driver også helårsfiske. Hvert år fiskes rundt 5 000 tonn taskekrabbe i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Taskekrabbe har mange norske lokalnavn, som for eksempel rødkrabbe, paltorsk eller høvring
Vitenskapelig navn
Cancer pagurus
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Bygning

Ryggskjoldet til taskekrabben er ovalt i formen. Det kan få en bredde på opptil 25 cm, men oftest 22 cm, og lengde på 15 cm. Krabbene kan få en vekt på mer enn 2,5 kg. Hannene er større enn hunnene. Skjoldet er rødbrunt av farge, og ujevnt i forkanten.

Øynene, som sitter i en fordypning og er rettet framover, sitter midt i forkanten, og der sitter også to par små antenner. Munnen har kjever og kjeveføtter, som bearbeider maten.

Taskekrabben har fem par gangbein, hvorav det forreste paret bærer store klør, som er sorte i spissen. Hvis klosaksene brekker av, kan krabben ikke lenger skaffe seg mat.

Bakkroppen hos taskekrabben er sterkt redusert, og foldet inn under brystet. I likhet med andre krepsdyr, skifter krabbene skall for å vokse. Etter et hudskifte er overflaten til å begynne med helt bløt.

Forplantning og utvikling

Taskekrabbenes forplantning er ganske komplisert. Paringen foregår om vinteren. Hannen klatrer opp på hunnen og sitter der til neste gang hun skifter skall. Da blir hennes kjønnsåpning tilgjengelig for hans kjønnslem, som er festet på bakkroppen. Spermiene lagres hos hunnen, og eggene befruktes først neste høst. I denne tiden modnes eggene i hunnens ovarier, som derfor ofte er fulle.

En hunn kan inneholde 20 000 egg. Når eggene gytes, lagres de under halen, det vil si bakkroppen, og hunnen bærer eggene i åtte måneder før de klekker om sommeren. Krabbelarvene lever planktonisk i vannmassene og ernærer seg av dyre- og planteplankton i et par måneder før de slår seg ned på bunnen. De har da skiftet hud syv ganger, og er bare 2,5 millimeter store.

De unge krabbene fortsetter å skifte skall eller hud en rekke ganger, og blir kjønnsmodne etter sju år. Taskekrabbene kan bli meget gamle; kanskje tjue år.

Levevis

Taskekrabbene lever bare i havet. De finnes på grunt vann og ned til 50 meters dyp, gjerne i tareskogen. De foretrekker hard bunn, men finnes også på bløte bunntyper. De tilbringer sitt liv langs kysten. Hunnene trekker ofte inn i fjordene.

Taskekrabben spiser både små og store krepsdyr, forskjellige snegler, børstemark, blåskjell og andre skjell, som de knuser med klørne. Sent på sommeren kommer krabbene ofte høyt opp i vannkanten og beiter på rur og andre organismer. Om vinteren søker de ofte til dypere vann.

Fiske

Taskekrabben er utbredt fra Middelhavet og nordover i Atlanterhavet. Ifølge Artsdatabanken er taskekrabbe vanlig langs norskekysten helt til Troms, men nylig også funnet i Finnmark. Krabbefisket foregår langs hele kysten, men er størst på Vestlandet og Helgelandskysten. I de senere år, etter 1990-tallet, er det ofte fisket mer enn 5000 tonn i året, og 2007 var et rekordår med 8500 tonn. Deretter har fangstene igjen ligget på omkring 5000 tonn, blant annet i 2015.

I tillegg til profesjonelt fiske kommer hobbyfiskere, som kan fiske betydelige mengder. Hobbyfiskere kan benytte opptil 20 teiner. Minstemål er 13 centimeter over ryggskjoldet for krabber nord for Rogaland, mens det fra Rogaland til svenskegrensen er 11 centimeter.

Taskekrabben langs norskekysten regnes som en felles bestand, og overvåkes av Havforskningsinstituttet gjennom innsamling av fiskeridata. Det er ingen kvoter for taskekrabbe i Norge.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Arthropoda leddyr
Underrekke Crustacea krepsdyr
Overklasse Multicrustacea
Klasse Malacostraca storkrepser
Orden Decapoda tifotkrepser
Underorden Pleocyemata eggberereker, eggbærereker
Infraorden Brachyura krabber
Familie Cancridae
Slekt Cancer
Art Cancer pagurus taskekrabbe

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Moen, F. E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. Kom Forlag

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Cancer pagurus
Artsdatabanken-ID
16630
GBIF-ID
2222085

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg