I tradisjonell forstand er en billedhugger en kunstner som former stein, tre og andre harde materialer ved å hugge eller skjære bort alt som er overflødig. Denne teknikken kalles direkte hugging. Tanken er at billedhuggeren avdekker en skjult form som trer frem gjennom den kreative prosessen. Billedhuggere som arbeider med store skulpturer i stein, har ofte steinhuggere som assistenter.
En annen tradisjonell teknikk innebærer at billedhuggeren modellerer en skulptur i leire eller et annet bløtt materiale. En ferdig modellert skulptur blir vanligvis støpt i bronse. Forming i et bløtt materiale og støping i bronse har vært en mye benyttet teknikk helt siden antikken. Ved støping av en skulptur i bronse eller andre materialer samarbeider billedhuggeren med støpere ved et støperi.
Assemblage er en skulptur som består av forskjellige materialer. Billedhuggerens kreative arbeid er å velge ut og kombinere materialene på uvante måter som utvider og forandrer deres opprinnelige funksjon og mening.
Installasjon er en tredimensjonal konstruksjon. Billedhuggeren setter sammen til dels svært forskjellige materialer og gjenstander som fyller et interiør eller avgrenset område utendørs.
Land art, også kalt earth work, består av et stort eller lite utsnitt av et landskap som er formet av billedhuggeren, av og til med hjelp av maskiner. Inngrepet i naturen er ofte kortvarig og forsvinner av seg selv. I andre tilfeller sørger billedhuggeren for planting av trær, busker eller blomster. Denne type skulptur tar ofte opp økologiske spørsmål.
Noen billedhuggere anvender dataprogrammer som styrer 3D-printing, det vil si at en skulptur blir laget på grunnlag av en digital modell.
Et annet fagfelt for billedhuggere er biologisk kunst (på engelsk bio art), som er et tverrfaglig prosjekt mellom biovitenskap og billedhuggerkunst.
I nyere norsk og internasjonal samtidskunst innebærer forming av tekstiler til tekstilskulpturer en tilnærming mellom tekstilkunstnere og billedhuggere.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.