Demens er en fellesbetegnelse på organiske sykdommer i hjernen som fører til en generell intellektuell svikt, glemsomhet, desorientering og sviktende dømmekraft. Demens opptrer hyppigst hos eldre over 65 år, men kan også forekomme hos yngre mennesker.
Faktaboks
- Også kjent som
- dementia
De fleste hjernesykdommer som fører til demens er progredierende, som vil si at de fører til større og større ødeleggelser i hjernen og funksjonssvikt.
Tidligere benyttet man betegnelsen presenil demens dersom tilstanden opptrådte før fylte 65 år, og aldersdemens (senil demens) dersom tilstanden opptrådte etter 65 år. Disse begrepene brukes ikke lenger.
Kommentarer (2)
skrev Kjerstin Haukland
Hei.
Sammen med tre andre skriver jeg på en bok om demenssykdommer og samfunnets behandling av dem. Den kommer ut på Fagbokforlaget våren 2021.
Ett av mine temaer er DÅR, som jeg mener å kunne påvise at underrapporterer hvor mange som reelt dør av demens – i vesentlig grad fordi syningsleger fyller ut dødsmeldinger feil.
Underveis i dette arbeidet, har jeg funnet ut at DÅR opererer med "demens" som "psykisk sykdom" (!), mens "Alzheimers sykdom" er klassifisert som "sykdom i nervesystemet".
Årsaken til dette går jeg ut fra ligger i ICD-10-systemets kodegrunnlag. (Mer om dette nedenfor.)
Prof Engedal (takk for mye og god litteratur om demenssykdommer!), hvis jeg forstår dette rett, omtaler du demens som psykiatrisk sykdom i dine verker, feks i "alderspsykiatri i praksis" (Aldring og helse 2008).
Hva er årsaken til dette?
Og, som ovenfor nevnt, kjenner du til bakgrunnen for at ICD-10 klassifiserer "demens" som "psykisk sykdom", mens "Alzheimers sykdom" er klassifisert som "sykdom i nervesystemet"?
Er dette noe som henger igjen fra tidligere tiders oppfatning av demens som galskap og vanvidd, eller har man gode grunner for slik inndeling?
Annen, nyere faglitteratur jeg har tilgjengelig omtaler ikke demenssykdommer som psykiatri.
Jeg vil sette stor pris på dine vurderinger rundt disse spørsmålene.
Mvh Kjerstin Haukland
(E-adressen min er kjerh@online.no, om det kan være til nytte.)
skrev Line Marie Berteussen
Videreformidler svar fra professor Knut Engedal:
Takk henvendelse og et godt spørsmål som muligens trenger et langt svar. Jeg har CC Kjersti som spør
Først: Boken Alderspsykiatri praksis er gravlagt og det foreligger både en ny bok om Demens og om Alderspsykiatri fra forlaget Aldring og Helse akademisk.
Psykiatri eller nevrologi? Ja takk begge deler kunne man sagt på bakgrunn av hvordan WHO definerer demenssykdommer i ICD-10, men også i ICD-11 som publisert i 2018, men er ikke tilrettelagt for Norge.
Slik det er i dag og slik det blir framover (ICD-11) er demens definert som syndrom definert under psykiatrikapitlet, dvs i ICD-10 under H-kapitlet og i ICD-11 i 06-kapitlet. I disse kapitlene er det også lagt til at man kan definere årsak til demens som en H eller 06 diagnose, f.eks demens på grunn av Alzheimers sykdom. Da blir demens og sykdommer som forårsaker demens en psykiatrisk sykdom . PÅ den annen side er det mulig å diagnostisere Alzheimers sykdom under G-kapitlet i ICD-10 og 08-kapitlet i ICD-11. Dette er et nevrologikapittel. Denne nevrologiske diagnosen inneholder ikke spesifikke krav til symptomer og heller ikke at man oppfyller krav til demenssyndromet. Det betyr at denne diagnosen også kan brukes hos personer uten demens, men med hjernen full av beta-amyloid, påvist ved PET. Det har vært en stor diskusjon i etablering av ICD-11 om man kun skulle bruke 08 ved diagnostisering av demens. Det fulgte til en protest, som ble tatt hensyn til, bl.a. for at ICD-11 definisjon av demens skulle harmonere med det amerikanske systemet DSM-5.
Er dette forvirrende? Ja og det er flere grunner til det. En er av historisk art. Ettersom symptomene er typisk psykiatriske og at Alzheimers sykdom kun ble ansett som forekommende hos svært unge personer for 50 år siden var det ingen som tenkte eller fortsatt tenker at demens er nevrologi. En annen grunn er at nevrologer aldri har vært opptatt av demenstilstander før de siste 20 år med frammarsj av ny teknologi (spinalvæske u.s., MR, PET). Og så til slutt: omtrent 95 % av alle med demens er over 65 år og forekomsten øker med økende alder, f.eks til 40% hos personer over 90 år. I «gamle dager» brukte vi betegnelsen aldersdemens. Aldring er den viktigste risikofaktor til demens, og det er enda ikke fastslått hva som fører til amyloid dannelse i hjernen. Jeg tror vi fortsatt må leve med at demens og hjernesykdommer som kan føre til demens kan kalles både psykiatri og nevrologi. Det viktigste er å gi personer med demens et så godt liv som mulig. Det er den største utfordringen til oss alle
Hilsen
Knut
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.