Magesekken som organ var kjent av oldtidens anatomer, og symptomer på magekatarr (gastritt) ble beskrevet av både Hippokrates og Galenos. Samtidig trodde man at det var en slags forbindelse mellom magemunnen hvor spiserøret går inn, og hjertet. Begge deler fikk den greske betegnelsen kardía, noe vi fremdeles har beholdt i ordet «kardialgi». Allikevel er en kardiolog en hjertespesialist, og ikke en gastroenterolog – en betegnelse som først ble tatt i bruk i mellomkrigsårene. Denne sammenblandingen er bevart i uttrykket «på fastende hjerte» – det vil si tilstanden før man har spist noe om morgenen.
I løpet av 1600-årene ble disseksjoner vanlige, og man fikk gradvis større innsikt i magesekkens form og oppbygning, selv om operative inngrep naturlig nok var uaktuelle. Man begynte å interessere seg for sykelige forandringer – både magesår og divertikler. I motsetning til oldtidens lære, hvor Aristoteles hevdet at fordøyelsen skyldtes varmen i kroppen, så mente den sveitsiske alkymisten og legen Paracelsus på 1500-tallet at magesekken inneholdt en syre som løste opp maten. Likevel gikk det et par århundrer før man greide å bevise det. Men i 1780 hevdet den italienske legen Lazzaro Spallanzani at fordøyelsen egentlig var en kjemisk prosess, noe som ble møtt med stor skepsis i samtiden.
I 1822 fikk den amerikanske legen William Beaumont (1785–1853) en pasient som hadde fått buken revet opp av et geværskudd. Pasienten overlevde, men skaden utviklet seg til en fistel, det vil si en permanent kanal mellom magesekken og huden på magen. Dette ga Beaumont anledning til å studere fordøyelsesprosessen på nært hold. Betegnelsen pepsin (av gresk 'fordøyelse') ble innført i 1836 da tyskeren Theodor Schwann viste at fordøyelsesprosessen også var avhengig av et enzym.
Magesår ble forsøkt operert så tidlig som rundt 1800, men ble antagelig ofte forvekslet med magekreft. Etter at narkose med eter kom i bruk i andre halvdel av 1800-årene, kunne den franske kirurgen Jules Emile Péan (1830–1898), som den første, operere ut en kreftsvulst i mageporten (pyloruskarsinom). Vagotomi, det vil si deling av vagusnerven, ble innført som behandling av magesår i 1920 av hans landsmann André Raphael Latarjet (1877–1947).
Gastroskopi ved hjelp av en sonde kom i bruk i løpet av mellomkrigsårene, men alt i 1906 hadde den tyske legen Walter Krienitz (1876–1943) oppdaget at magesyren – på tross av sine «desinfiserende» egenskaper – likevel kunne inneholde bakterier. I 1983 ble bakterien Helicobacter pylori oppdaget av de australske forskerne Barry James Marshall (1951–) og John Robin Warren (1937–2024). Oppdagelsen og forståelsen av den betydning som bakterien har for utvikling av magesår og magekreft, resulterte i Nobelprisen i medisin (2005).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.