Anders Beer Wilse var en norsk fotograf som regnes som Norges fremste fotograf fra første halvdel av 1900-tallet. Han fotograferte over hele landet og var en vesentlig fornyer av det fotografiske bildespråket i Norge. Wilses arkiv inneholder verdifull dokumentasjon av norsk arbeidsliv, folkekultur, mennesker og natur gjennom første halvdel av det forrige århundre. Bildene har blitt stående som sterke nasjonale ikoner over et framvoksende uavhengig og moderne Norge. Han er internasjonalt kjent, særlig i Norden, men også i USA, hvor han bodde i 16 år. Med kolorerte lysbilder av norsk natur reiste Wilse rundt og holdt foredrag, noe som på kort tid gjorde ham berømt.
Wilse hadde en sterk kjærlighet til det norske landskapet, med alle skiftningene i vær og natur. Med sitt 10 kilos platekamera og stativ på toppen av sekken gikk han på ski, syklet eller vandret han opp og ned langs fjell, fjorder og bygder. Han kunne ligge på lur i timevis for å vente på «fotogene» skyer eller et dramatisk lys. Han fulgte nøye med på «årstidenes begivenheter». Eksempelvis dokumenterte han fruktblomstringen i Hardanger, lofotfisket eller snøstormene langs Bergensbanen med tog som hadde snødd inne. Mest sannsynlig har ingen fotograf trålet landet på kryss og tvers like foretaksom og observerende som Wilse.
Etter landskapsfotografiet var portrettet Wilses største prioritet. Han tok tidlig portretter av kjente personer i samtiden, og fra rundt 1905 bygget han opp en bildekatalog med Norges fremste personligheter og utvidet derved sin fotografiske praksis. Han arbeidet med katalogen gjennom hele sin karriere og fulgte gjerne sine objekter over flere tiår. Mange av bildene har risset seg inn i vår bevissthet og nok preget våre forestillinger om de menn og kvinner som formet Norge på denne tiden.
Wilse hadde en enorm bildeproduksjon. Arkivet med rundt 200 000 motiver ble i 2014 tatt opp som del av Norges dokumentarv. Arkivet hans er trolig Norges viktigste fotoarkiv og kalles gjerne «Den store fortellingen om Norge». Her finnes sjangeropptak som barn i lek, folk i jobb, byungdom på ski, torgkoner, portretter og naturstemninger. De flere tusen postkortene han produserte, som ofte var originale papirpositiver (det vil si at de ble kopiert direkte på et fotopapir, som et «original») kunne også være håndkolorerte. Postkortene ble svært populære og en viktig kilde til spredning av lokal kulturhistorie. De ble også et yndet samlerobjekt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.