Belgisk Kongo endret dagens DR Kongo drastisk når det gjelder blant annet økonomiske, politiske og administrative forhold. Selv om direkte slaveri og nedslaktning av mennesker ble stanset under Fristaten Kongo (1885–1908), var det en videreføring av undertrykkelse og rasistisk ideologi i Belgisk Kongo.
Eksempelvis kan det nevnes at det var tre rangeringer av mennesker. Først de hvite (les blanches), så utviklede svarte (les noir évolués) og til slutt stammene eller ikke-utviklede svarte (les noir non évolués), som utgjorde flertallet. De utviklede svarte var «sivilisasjonsprosjektet» i Belgisk Kongo der koloniherrer så muligheten for å gi utdanning, sanitet og europeiske levesett til en liten del av den kongolesiske befolkningen, som gradvis skulle ta over rollen som ledere.
I tillegg skilte Belgisk Kongo på landrettigheter der øverste konsesjon gikk til statseide (belgiske) interesser, videre til individer eller kommersielle interesser som kunne drive med profitt (belgiske og andre europeiske selskaper) og til slutt land som ble drevet av tradisjonelle høvdingsamfunn. Dette og mange andre administrative og politiske skiller skapte ringvirkninger for politikken som skulle videreføres i Kongo etter frigjøring.
Utbygging av byene og industrien skjøt også fart i denne perioden. Byer som Léopoldville (Kinshasa), Stanleyville (Kisangani), Élisabethville (Lubumbashi) og Costermansville (Bukavu) ble radikalt transformert til delvis europeiske byer i arkitektur og infrastruktur, mens store områder var bebodd av kongolesere som enten befant seg i kategorien «utviklet» eller «ikke-utviklet». Dette preger bosetningene og byene den dag i dag.
Industrien ble helt sentral for økonomien i kolonien. Særlig var det Katanga-provinsen i sør som var svært lukrativ med blant annet uran, kopper, kobolt, gull, tinn og andre verdifulle mineraler som ble brukt i både militære formål og vestlige industrier. Katanga-provinsen skulle også bli den regionen Belgia tviholdt på kontrollen over da løsrivelse fra kolonien startet på slutten av 1950-tallet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.