Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Erfurt
Uttale
ˈerfurt
Erfurt: Dom und Severikirche
Erfurt: Domkirken (t.v.) og Severikirche (1278–1400) står side om side i Erfurts idylliske gamleby. Domkirken, som er i gotisk stil, ble påbegynt allerede midt på 1100-tallet.

Erfurt er hovedstaden i delstaten Thüringen i det østlige Tyskland. Byen ligger i bekkenlandskapet Thüringer Becken, ved elven Gera, en sideelv til Unstrut. Erfurt har cirka 213 000 innbyggere (2021/22) og er med det Tysklands 37. største by.

Bybeskrivelse

 Live-Auftritt beim Krämerbrückenfest in Erfurt

Fra Krämerbrückenfest, en storstilt kunst, kultur- og underholdninsfestival som finner sted i Erfurts gamleby - hvert år i tredje helg av juni.

Bybildet domineres av domkirken og Severikirche (1278–1400), som står side om side på høyden Domberg i gamlebyen. Domkirken ble påbegynt i 1154 og gjennomgikk frem til omkring 1500 omfattende endringer og utbygginger i gotisk stil. Erfurts gamleby er vakker og i all hovedsak bevart, med blant annet borgerhus i barokk- og renessansestil. Her ligger landemerket Krämerbrücke (1325), en steinbro som er overbygd med 32 bindingsverkshus. Augustinerklosteret hvor Martin Luther var munk, brukes nå til sosiale formål.

Like vest for gamlebyen, i bydelen Brühlervorstadt, ligger et kombinert teater og konserthus fra 2003. Egapark, som er nasjonalt kjent for sin blomsterprakt, befinner seg på det 265 meter høye Cyriaksberg i sørvest.

Næringsliv

Bomullsspinneri
Erfurt har tradisjonelt hatt en betydelig tekstilindustri. Her fra VEB Baumwollspinnerei und Zwirnerei Leinefelde, en av de statseide bedriftene i DDR-tida (1949–1990). Her ble det produsert blant annet bomullsgarn og såkalt polyestersilke, og stoffene ble brukt til jeansstoff, arbeidsbekledning, med videre.

Byen er sete for sentrale institusjoner som Tysklands høyesterett for arbeidsrettssaker og KiKA, en statlig TV-kanal for barn og ungdom. Erfurt er et kommunikasjons- og administrasjonssenter i regionen. Byen har dessuten betydelig handelsvirksomhet, blant annet med frø. Industrien omfatter produksjon av maskiner, metallartikler, elektriske apparater og klær.

Byen er ellers kjent for sine gartnerier med dyrking av blomster og grønnsaker. Denne virksomheten har sin opprinnelse i eldre tiders klosterhager.

Kultur

Bibliotheca Amploniana

Bibliotheca Amploniana ved Universitetet i Erfurt er en av de mest betydningsfulle håndskriftsamlinger i Tyskland. De 633 håndskriftbindene stammer fra den lærde legen Amplonius Rating de Berka, som i 1412 overlot sin samling til Collegium Porta Coeli (Amplonianum). I 1908 overtok Erfurt by skriftene, som i 2001 overlot dem til universitetet som «lånegave».

Erfurt har et bredt utvalg museer, blant annet Angermuseum med middelalderkunst og Deutsches Gartenbaumuseum, viet hortikultur. Det offentlige teateret huser også et symfoniorkester. Byen er hvert år åsted for Domstufen-festspillene, Krämerbrückenfest med middelaldertematikk, samt en internasjonal hageutstilling.

Vitenskap

Erfurt er en historisk viktig universitetsby, men var uten universitet i over hundre år før et nytt ble grunnlagt i 1994 og tatt i bruk i 1999. Det teologiske fakultetet har et særlig godt rykte. Universitetet har over 5700 studenter (2023). Byen har også andre høyere læresteder samt forskningsinstituttet STIFT. Universitetsbiblioteket er blant annet i besittelse av den historisk verdifulle håndskriftsamlingen Amploniana fra 1400-tallet.

Historie

Erfurt var bebodd i forhistorisk tid. Stedet ble bispesete allerede i 742 og fikk byrettigheter omkring 1250. I middelalderen hadde byen betydelig tilvirkning av ull og lin, og fremfor alt dyrking av planten vaid, som fargestoffet indigo utvinnes av. Det gamle universitetet var i virksomhet fra 1392 til 1816 og var omkring 1500 blant de fremste i Tyskland – med Martin Luther som prominent student.

På 1600-tallet ble Erfurts økonomiske og politiske betydning redusert som følge av en drastisk nedgang i vaidhandelen.

Ved fyrstemøtet i Erfurt i 1808 demonstrerte keiserne Napoleon og Alexander 1 sitt (midlertidige) vennskap.

Etter delingen av Tyskland lå Erfurt i DDR. I 1970 møttes for første gang regjeringssjefene for Vest- og Øst-Tyskland, Willy Brandt og Willi Stoph, her.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg