Simenon skrev i tillegg 117 romaner der ikke Maigret er hovedperson. Også de fleste av disse handler om en kriminalsak og oppklaringen av den. Men i disse bøkene legger Simenon mer vekt på å skildre hvordan og hvorfor forbrytelsen blir begått, og derfor får forbryteren gjerne en viktigere plass enn detektiven, slik tilfellet er i Maigret-bøkene. Simenon omtalte selv disse bøkene som les romans durs, det vil si de «harde romanene». Med dette mente han trolig at de var mer litterært gjennomarbeidet enn Maigret-bøkene. I «de harde romanene» har den psykologiske beskrivelsen av morderen enda større betydning enn i Maigret-bøkene. Miljøet som skildres i disse bøkene er også enda mer preget av moralsk forfall.
Som den første av de «harde romanene» regnes Le Passager du «Polarlys» (1932, norsk oversettelse: Passasjeren fra «Polarlys», 1934). Boken forteller om et drap som foregår i Paris, men den viktigste delen av handlingen går for seg på et norsk hurtigruteskip som i boken seiler fra Hamburg til Kirkenes og videre til Svalbard. Både den drepte kvinnen og drapsmannen, som var elskeren hennes, er franske. Men blant personene som til slutt oppklarer drapet, er skipets norske kaptein, Petersen. Le Passager de «Polarlys» ble utgitt på nytt som en fransk tegneserie-bok i 2023.
Blant de mest kjente «harde romanene» kan også nevnes L'Homme de Londres (1934, norsk oversettelse: «Mannen fra London», 1974. Boken forteller om en mann som begår et drap på fergen fra England til Frankrike når den legger til kai i Dieppe, en havneby i Normandie. En annen mann er vitne til ugjerningen, og mellom morderen og vitnet utvikler det seg en relasjon som etter hvert får preg av en slags gjensidig sympati.
I Le Bourgmestre de Furnes (1939, Borgermesteren i Furnes) er handlingen lagt til en liten by i det fransktalende Belgia. Hovedpersonen er en av byens respekterte borgere som rammes av en serie ulykker på samme tid, både på det personlige og på det yrkesmessige plan.
Lettre à mon juge (1947, norsk oversettelse: «Brev til min dommer», 1987), er skrevet i første person. Den har form av et langt brev fra en lege som har begått et drap på en ung kvinne. Denne kvinnen, som han var meget forelsket i, hadde hatt en fortid fylt av erotiske eventyr, og etter hvert som legen forstår det, blir han stadig mer sjalu – ikke bare på hennes tidligere elskere, men også på det livet hun før hadde levd.
Betty (1961) foregår i et mer velstående borgerlig miljø enn mange andre av Simenons romaner. Flere av hovedpersonene er leger og forskere, og Betty er en middelaldrende legehustru som ektemannen griper på fersk gjerning sammen med hennes elsker. Skammen og forakten hun opplever, driver henne til å bli alkoholmisbruker. Hustruen til en av mannens kolleger forsøker å få henne tørrlagt, men historien ender med at begge kvinnene gir seg fullstendig over til alkoholen.
Simenon skrev også en rekke selvbiografiske bøker. Blant de mest kjente kan nevnes Pédigrée (1945. Ordet betegner en stamtavle for hunder eller hester, men det brukes også om en forbryters «synderegister». Denne boken, som er den mest omfattende av alle Simenons bøker (580 sider), skrev han på et tidspunkt da legen hans hadde sagt ham at han hadde maksimalt to år igjen å leve. Her skildrer han sin ungdom og oppvekst i Liège frem til slutten på første verdenskrig. Simenon har uttalt om denne boken at alt i den er sant, men ingenting er nøyaktig. Også de andre av Simenons selvbiografiske bøker er preget av forfatterens tendens til å dikte videre på sin egen biografi og dermed til å skape myter omkring sitt liv og sitt forfatterskap.
Kommentarer (3)
skrev Gert-Fredrik Malt
hei,
Jeg foreslår at du nevner noen gode eksempler på Simenons bøker - med og uten Maigret, gjerne også noen av dem som er oversatt til norsk - så vi/de som ikke kjenner ham og heller ikke kan fransk har et sted å begynne. Mvh Gert-Fr. Malt
svarte Truls Olav Winther
Hei, og beklager at du har måttet vente så lenge på svar. Jeg er helt enig i det du skriver og vil utvide artikkelen med flere titler og norske oversettelser. Artikkelen ser litt kort ut, og jeg skal ta meg av dette ganske snart. Mvh Truls Winther
svarte Gert-Fredrik Malt
Mange takk for et imøtekommende svar! Jeg gleder meg til å se hva du legger til i artikkelen!
mvh Gert-Fr. Malt
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.