Haralds maktsenter var sannsynligvis Avaldsnes på Karmøy. Dette var et strategisk sted for å kontrollere kystleden. Sagaene nevner flere gårder på Sør-Vestlandet som var tilknyttet Haralds styre, blant annet Alrekstad, Utstein, Seim og Fitjar på Stord. Dette var trolig viktige og rike kongsgårder, som har gitt Harald både militære støttepunkter i regionen omkring Avaldsnes, og gode inntekter for seg og sin hird.
Utenom disse gårdene som var under mer direkte kontroll av Harald, kan det ha vært lokale stormenn og småkonger langs kysten som har anerkjent Haralds overherredømme. De kan ha lovet å følge Harald i krig, betale noe av handelsoverskuddet og yte veitsle. Slike allianser og nettverk var basert på personlige forbindelser og gjensidige forpliktelser. De var derfor skjøre, og varte i vikingtiden sjelden over lengre tid eller flere generasjoner. Harald Hårfagre ser derimot ut til å ha lyktes i å ivareta interessene til mange av disse, selv om hans kongemakt i mange sagaer ble forbundet med hardstyre som tvang selvstendige stormenn til å finne nytt land på Island.
Harald er kjent for sine mange kvinner og mange etterkommere. I sagaene sies det at han hadde barn med kvinner fra de fleste landsdeler i det sørlige Norge, og at han hadde 16 sønner. Noen av navnene på kvinnene og avkommene i den sene sagatradisjonen har blitt trukket i tvil, men at Harald hadde barn med mange kvinner fra ulike områder i Norge vurderes som mer sannsynlig. Ekteskap og frilleforhold kunne skape viktige allianser med kvinnenes familie i et rike som hadde få institusjoner.
I neste runde kunne Harald la barna oppfostres hos sine støttespillere og gifte dem inn i mektige familier, slik at det politiske nettverket ble utvidet. Et høydepunkt i denne alliansebyggingen var da Harald Hårfagre sendte sønnen Håkon til England en gang rundt 920. Alfred den store hadde etablert Wessex som det viktigste angelsaksiske kongedømmet, og etter hans død i 899 fortsatte sønnen Edvard den eldre (død 924) og sønnesønnen Æthelstan (død 939) å utvide denne makten. Disse kongene stanset den norrøne ekspansjonen i England, og inngikk allianser med karolingiske (franske) konger. Dette gjorde hoffet i Wessex til et av de viktigste politiske og kulturelle sentraene i Nord-Europa på 900-tallet.
Harald Hårfagres nære forbindelse med Wessex-kongene kan ha bidratt til at de fikk felles fiender. Dette kan forklare hvorfor Harald sies å ha kjempet mot skotter i Torbjørn Hornkloves Glymdråpa. At han selv dro på tokt over til Skottland, slik sagaene forteller, er likevel usikkert.
Kommentarer (2)
skrev Ernst Håkon Jahr
Hva bygger en på når en sier at slager i Hafrsfjord stod omkring 885? 1000-årsjubileet var i 1872, og P.A. Munch opererte med 872. Koht regna seg med hjelp av generasjoner på 25 år fram til ca. 900, såvidt jeg husker. Andreas Faye oppgir i sin kortfatta 'Udtog af Norges Riges Historie' (1834) med nettopp 885, som altså også brukes her. Jeg lurer på hva det bygger på?
Beste hilsen Ernst Håkon Jahr, UiA
svarte Ida Scott
Hei! Takk for kommentar. Årstallen 885, eller 880-åra, kommer fra blant andre Johan Schreiner og Ólafia Einarsdóttir. Jeg tror det er Are Frodes kronologi som legges til grunn i denne beregninga. Se f.eks Ólafias Studier i kronologisk metode i tidlig islandsk historieskrivning (1864). Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.