Kommunene har bak seg en lang utvikling fram til dagens inndelinger og styresett. Riktig nok har byer hatt egne styringsorganer og seglmerker helt fra middelalderen, men for andre steder og områder har dette variert ganske mye.
I 1200- og 1300-tallets Norgesvelde fantes segl med våpen for områder som Jemtland (Norges løve og skjoldbord), Orknøyene (skip), Færøyene (saubukk), Man (tre bein i triskele) og Island (kronet tørrfisk). Det fantes også segl for enkelte fylker og sysler i middelalderen. Noe norsk byvåpen med skjoldform er ikke påvist før reformasjonen, men vi har enkelte bysegl som har fått farger og som fortsatt blir brukt som kommunevåpen: Bergen, Oslo, Trondheim og Tønsberg. I Bergens og Kristianias politireglement fra 1700-tallet, er disse seglmerkene kalt for «Byens Vaaben» og de ble avbildet på politiets myndighetstegn.
Flere gamle bysegl har figurer som er blitt fargelagt, forenklet og stilisert som våpenskjold, for eksempel Drammen, Fredrikstad, Kongsberg, Sarpsborg, Skien og Stavanger. Nye byvåpen ble gitt eller stadfestet av unionskongene, blant annet Kristiansand i 1643, Halden i 1665, Kristiansund og Molde i 1742, Risør i 1891, Holmestrand og Lillehammer i 1898, Hønefoss i 1902 og Porsgrunn i 1905. Disse våpnene har flere farger og figurer, blant annet med naturalistiske motiver fra sjø og land.
Det er bevart flere faner med byenes våpen i farger, blant annet for Bergen, Kristiania, Stavanger og Trondheim. Fanene ble brukt av den såkalte borgervæpningen, inntil denne ordningen opphørte i 1881. Fra siste halvdel av 1800-tallet ble de norske byvåpnene alminnelig kjent gjennom tegninger som ble trykt i flere populære årskalendere. På samme tid ble byvåpnene stadig mer brukt som kjennetegn for det kommunale selvstyret etter innføringen av formannskapslovene i 1837.
De seks stiftsbyenes (domkirkebyenes) våpen kom i en særstilling; det vil si Bergen, Hamar, Kristiansand Oslo, Tromsø og Trondheim. Disse byenes våpen ble flere ganger brukt sammen med riksvåpenet på pengesedler og mynter, samt bygninger som Nationaltheatret, Norges Bank, Telegrafbygningen og Hovedposthuset i Oslo. Her har vi nok en påvirkning fra lignende bruk av serier med våpen i Sverige og i Danmark-Norge under unionstiden. Allerede fra senmiddelalderen ble et fyrstevåpen ofte gjengitt sammen med flere underordnede rikers og provinsers våpen for å markere fyrstenes maktområder.
En ny utvikling kom i gang i Norge fra 1930-tallet. Det var da det strenge kravet om enkelhet ble innført, dels ut fra praktiske behov for å ha våpen som moderne kjennetegn, dels ut fra tidens stilfølelse og dels på bakgrunn av middelalderens heraldikk. Dette ble gjort etter initiativ fra fagfolk i Riksarkivet, særlig av førstearkivar Hallvard Trætteberg. Han begrunnet denne nye retningen i flere faglige artikler gjennom 1930-tallet, og han sto også for datidens forenkling og nytegning av riksvåpenet.
Regjeringen godtok at Riksarkivet begynte å stille de nye strenge kravene for å fastsette kommunevåpen i kongelig resolusjon. Mange kommunefolk var kritiske og ville ikke underlegge seg slik styring. Vi har derfor flere kommunevåpen som er i bruk uten Riksarkivets godkjenning og uten kongelig resolusjon, blant annet Møre og Romsdal fylkeskommune, Asker, Meldal, Ullensaker og Vennesla. Kravet om enkelhet er likevel blitt opprettholdt som den store hovedregelen helt opp til i dag. Gjennom siste halvdel av 1900-tallet ble det skapt en stor mengde helt nye kommunevåpen, vedtatt av kommunene, godkjent og fastsatt i kongelig resolusjon. Resultatet er at det nå er i bruk flere våpenskjold i Norge enn noen gang tidligere.
Sammenslåing av kommuner som har forskjellige våpen fører til endringer i kommunevåpnene. Noen ganger har ett av våpnene blitt videreført etter sammenslåingen, som Hortens gamle våpen etter sammenslåingen med Borre, mens andre ganger har den nye kommunen fått et helt nytt våpen, slik som Larvik. Én løsning kan være som da Ølen ble slått sammen med Vindafjord: den nye kommunen beholdt figuren fra Ølens våpen, men byttet til fargene i Vindafjords våpen. Å kombinere flere kommuners våpenfigurer i ett og samme skjold ble ikke godkjent, fordi det ville være i strid med hovedregelen om å ha bare ett figurmotiv i nye kommunevåpen.
Et spørsmål er hva vi kan gjøre med de våpnene som ikke lenger brukes som kjennetegn av noen kommune. Det kan være et spørsmål om private kan ta i bruk slike våpen som sine egne kjennetegn. Et spørsmål i slike tilfeller blir om dette vil kunne medføre fare for forveksling med utøvelse av kommunal myndighet. Det er ikke kjent om disse spørsmålene har vært behandlet av domstoler i Norge. Den nye kommunen overtar imidlertid alle materielle og immaterielle rettigheter til de tidligere kommunene, herunder rettigheter knyttet til de gamle kommunevåpnene slik at de kan anses å være beskyttet på lik linje med det nye kommunevåpenet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.