Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Musikkundervisning i Kabul
Musikkundervisning ved en skole i Kabul i 2020.
Av /Reuters.
Ensemble Zohra (2021)

Kvinneorkesteret Zohra under en øvelse i Kabul i mai 2021. Orkesteret er oppkalt etter den persiske musikkgudinnen og ble grunnlagt i 2015. Det spiller både tradisjonell afghansk musikk og europeisk klassisk musikk. Da Taliban tok over makten i Afghanistan i august 2021, måtte medlemmene, som var i en veldig utsatt situasjon både som kvinner og som musikere, flykte.

Musikkulturen i Afghanistan har vært preget av skiftende religiøse og politiske forhold. På 1950-tallet førte innflytelse fra andre land og bruken av musikk i afghansk radio til en oppblomstring av nasjonal musikk og populærmusikk, og en oppvurdering av musikerrollen. Under Talibans styre 1996–2001 var det i praksis et forbud mot musikkutøvelse i henhold til retningslinjer i ortodoks islam. Musikere ble forfulgt og instrumenter og musikkinnspillinger ble konfiskert og ødelagt. Etter 2001 kom musikktradisjonene til uttrykk med stor variasjon, etnisk og regionalt. Også etter at Taliban igjen overtok makten i 2021 har musikk blitt utsatt for sensur og forfølgelse.

Folkemusikk

Folkemusikken i Afghanistan varierer regionalt og etnisk, og gjenspeiler bånd til sentralasiatisk, orientalsk og indisk kultur. Luttinstrumenter i et utall forskjellige utforminger, størrelser og etniske varianter (robab, tanbur, dambura, dutar, dumbra) er svært populære. Ellers forekommer ulike fløytetyper, obo-lignende blåseinstrumenter (surnai), munnharpe, fingercymbaler, trommer og andre rytmeinstrumenter.

Kunstmusikk

Tradisjonell afghansk kunstmusikk er nært beslektet med nordindisk kunstmusikk, med tekst på dari.

Populærmusikk

Perioden etter 2001 og fram til Talibans nye maktovertagelse i 2021 var en blomstringstid for populærmusikken, med en orientering mot internasjonale trender. Indisk populærmusikk var ganske utbredt, og på utesteder med mer «moderne» tilsnitt kunne en høre vestlig populærmusikk. Men også på slike steder var uttrykket oftest litt forsiktig, dels av respekt for islamsk ortodoksi, og dels for ikke å provosere fram sterke reaksjoner mot vestlig livsstil. Hiphop var populært, og det var også innslag av lokal folkemusikk i populærmusikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg