Når man stiger inn i skipet, er det først veggmaleriene på korveggen som fanger øyet. De er utført i 1706–1708 av en ellers ukjent mester i norsk folkekunst, Laurits Petersen. Vi er i eneveldets tid, og over korbuen er malt kong Frederik 4's monogram, omgitt av engler som bærer et draperi. Det er flankert av en soldat og en prest, symbolet på vernestanden og lærestanden. Ytterst på hver side er malt to tavler med bibelsteder. Nabokirken i Sauherad har nøyaktig lik utsmykning, og den viser at det har vært flere tekstfelter rundt veggene.
Det er også avdekket rester av middelalderske kalkmalerier i skipet, men bare ornamentikk. Vindus- og portalbuene har vært malt med hvite og røde felter som imiterer ulike steintyper. Over portalenes vederlag har veggene vært malt med et rutemønster som skal imitere kvadersteiner. Øverst under takets himling avsluttes dekoren av en bord med røde og hvite motiver, og på murremmen av tre er malt en gotisk bladfrise.
Middelalderens figurmalerier møter man først når man stiger inn i koret. Her er vegger og hvelv helt dekket av dekorasjoner fra slutten av 1200- tallet. Dette er den mest komplette middelalderske romutsmykning som finnes i Norge. På nedre del av veggene er malt imiterte draperier, og over disse runde medaljonger, hvis billedmotiver ikke lenger kan leses.
Nes kirke er viet til apostlene Peter og Paulus. Deres historie er fremstilt i to rekker med scener på nederste del av hvelvet, Peter på nordveggen og Paulus på sørveggen. Begges historier er en blanding av bibelske hendelser blandet med middelaldersk legendestoff. Paulus' historie starter på veien til Damaskus, der han blir kastet av hesten og ser Jesus. Ved siden av ser vi en dåpsscene, som kanskje symboliserer Paulus' nye liv som kristen. I nederste rekke vises Paulus' henrettelse ved halshogging og til venstre Peters død på korset, etter eget ønske med hodet ned fordi han ikke følte seg verdig til å dø på samme måte som Jesus.
På nordveggen fremstilles scener fra historien om Peter og Simon, som er fortalt i Apostlenes Gjerninger, kapittel 8, vers 9–24. Denne historien ble videre utbrodert og var svært populær i middelalderen. Denne Simon «Magus» ble sett på som en trollmann og demon, som Peter ifølge legenden måtte bekjempe i nærvær av keiser Nero. I øverste rekke ser vi hvordan Simon gjør tryllekunster foran Nero og hvordan han klatrer opp på et tårn på Kapitol for å fly. Nederste rekke er svært skadet, men vi ser at Simon styrter ned foran Nero, og Peter som velsigner Simons assistent Marcellus.
I hvelvtoppen er malt den tronende Kristus, som velsigner med høyre hånd og med den venstre løfter kalk og brød, symbol på det offer han selv ga i form av sitt kjøtt og blod – sitt liv. På vestveggen over korbuen er malt korsfestelsen, flankert av Maria og Johannes, I apsishvelvet er malt Marias kroning som himmeldronning, der Kristus setter kronen på Marias hode.
Altertavlen er utført i renessansestil, og gitt av sogneprest Paul Posth i 1663. Den er delt i tre etasjer. I nederste etasje ser vi Aron, bror av Moses og den første ypperstepresten, og speiderne Moses sendte til Kanans land, som vender tilbake med en veldig drueklase. I midten står korsfestelsen, flankert av kobberslangen og Jomfru Maria slik hun skildres i Johannes åpenbaring. Øverst står Adam og Eva i paradiset med slangen.
Da kirken ble restaurert i slutten av 1930-årene fikk skipet nye benker inspirert av de gamle fra 1700-tallet. De gamle dørene med sine innskrifter ble gjenbrukt, og den gamle prekestolen ble restaurert og satt på plass igjen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.