Tryggve Olavsson var en norsk småkonge som levde på 900-tallet. Han var far til Olav Tryggvason. Ifølge Snorre var Tryggve etterkommer av Harald Hårfagre, men dette regnes som svært usikkert.
Helt frem til rundt 1020 fantes det flere «småkonger» på Østlandet, og om de aller fleste mangler vi sikker kunnskap ut over selve navnet. Tryggve Olavsson spiller en viss rolle i kongesagaene som far til Olav Tryggvason og ættling av Harald Hårfagre.
Tryggve skal ifølge sagaene ha vært konge i Viken og/eller på Romerike. Eldre kilder som Ågrip (ca. 1190) og Historia Norvegiæ (ca. 1170) fremstiller Tryggve som en selvstendig konge. De sene sagaene, som Heimskringla (ca. 1230) og Fagrskinna (ca. 1220), lar derimot Tryggve få kongetittelen og riket som en forlening av Harald Hårfagres sønn Håkon den gode. Dette skal åpenbart fremheve Hårfagreættens herredømme i Norge. Det er derimot usannsynlig at Håkon den gode hadde noen makt på Østlandet, ettersom Harald Hårfagre og hans etterkommere hadde sitt rike på Vestlandet. At Håkon den gode gav Tryggve et rike på Østlandet er derfor trolig en konstruksjon av 1200-tallets sagaforfattere.
Tryggve skal ha blitt lokket i en felle av Eirikssønnene, sønner av Eirik Blodøks. Eirikssønnene lot som om de ville ha Tryggve med på vikingferd, men hugde ham ned da han møtte opp. Hans hustru Astrid fødte sønnen Olav Tryggvason kort tid etter.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.