Oftest ligger fjellbjørkeskogen som et belte mellom barskogen og snaufjellet, men ikke alltid. Noen steder mangler bjørkebeltet og det er gran som danner skoggrensa, mer sjelden også furu. At bjørka danner skoggrense, er bare naturlig. Bjørka er vårt mest hardføre treslag; den bryr seg ikke om det er tørt eller vått, om det er karrig eller rikt jordsmonn – og den står seg godt mot heftige vinterstormer.
Viktigst er likevel at fjellbjørka slår alle andre treslag når det gjelder minimumskravet til temperatur. Ingen andre norske trær trenger mindre varme for å vokse enn bjørka. Fjellbjørk trenger en tetraterm (middeltemperatur i månedene juni, juli, august og september) på minst 7,5 °C. Furu og gran må ha minst 8,4, og et varmekjært treslag som eik 12,6 °C. Med slike egenskaper var bjørka den første innvandreren blant treslagene etter siste istid, og kunne følge med nordover etter hvert som den store isen trakk seg tilbake. Det er resultatet av denne innvandringen som nå utgjør skogens utpost mot fjellet.
I bratte lisider langt sør i landet, er bjørkebeltet bare noen titalls meter bredt, og noen steder er det helt fraværende. Der terrenget er flatere og høgdeforskjellene små, som i det bølgende, nedbørfattige landskapet på Finnmarksvidda, kan man gå kilometervis i fjellbjørkeskog. De store fjellmassivene, som Jotunheimen og Dovrefjell, trekker skoggrensa oppover, og her finnes fjellbjørkeskog opp til over 1300 meter over havet. Så synker høgdegrensa for fjellbjørkeskog utover mot kysten og nordover, til den går helt ned til havnivå lengst i nord.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.