Blant retningens mest framstående profiler er amerikanske Andy Warhol, Roy Lichtenstein, James Rosenquist og Claes Oldenburg.
Popkunsten gjorde seg imidlertid først gjeldende i Storbritannia, med kunstnere som Richard Hamilton, Allen Jones, Peter Blake, Eduardo Paolozzi og Pauline Boty (1938–1966), etter hvert også David Hockney og R. B. Kitaj. Paolozzi laget sine første kollasjer med utklipp fra kulørte tidsskrifter allerede i 1947 – hans I was a rich man's plaything er det første kunstverket som inneholder ordet «pop», i en tegneserieaktig sky som kommer ut av en pistolmunning. Paolozzi og Hamilton var tilknyttet Independent Group, en gruppe kunstnere, arkitekter og kritikere som lot seg inspirere av Hollywood-filmer, popmusikk, tegneserier, teknologi og industridesign i sitt kunstneriske arbeid. I 1956 deltok de på den toneangivende utstillingen This Is Tomorrow på Whitechapel Gallery i London, som viste verker fra popkunstens tidligste fase.
I Tyskland samlet en gruppe kunstnere seg under tittelen «kapitalistisk realisme» (Kapitalistischer Realismus) tidlig i 1960-årene, blant disse Sigmar Polke og Gerhard Richter, som søkte å reflektere konsumkulturen og et samfunn stadig mer gjennomsyret av mekaniske bildemedier. I fransk kunst så man tilsvarende tendenser med nyrealismen, nouveau réalisme, og kunstnere som Yves Klein, Jean Tinguely, Jacques Villeglé, Niki de Saint Phalle og Raymond Hains. I 1950-årenes japanske kunst ble Gutai-gruppen, med blant andre Jiro Yoshihara (1905–1972) og Sadamasa Motonaga (1922–2011), kjent for happenings, konseptuelle prosjekter og eksperimentelt maleri, mye på linje med de samtidige fluxus- og popkunstnerne i Europa og USA. Yayoi Kusama markerte seg i 1960-årenes kunstmiljø i New York.
Blant andre sentrale kunstnere som kan forbindes med popkunsten, er amerikanske Marisol Escobar, Jim Dine og Ed Ruscha, tyske Konrad Lueg og Hans-Peter Feldmann, Daniel Spoerri og César i Frankrike og Claudio Tozzi i Brasil.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.