Nederland er et konstitusjonelt monarki. 30. april 2013 abdiserte tidligere dronning Beatrix, og overlot tronen til sin sønn kong Willem-Alexander.
Grunnloven ble innført i 1814, men er revidert mange ganger. Regjeringen utgår fra og er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen, og ledes av en statsminister. Nasjonalforsamlingen (Staten-Generaal) består av to kamre; førstekammeret (Eerste Kamer) og andrekammeret (Tweede Kamer). Lovforslag må fremmes i eller av andrekammeret, mens førstekammeret bare kan godta eller forkaste vedtaket til andrekammeret.
Det nederlandske partisystemet er historisk sett preget av religiøse og sosiale skillelinjer. I 1980 gikk flere partier som hadde utspring i ulike konfesjoner sammen og dannet det kristeligdemokratiske partiet CDA. De siste tiårene har dette partiet preget den nederlandske politikken sammen med arbeiderpartiet PvdA og det liberal-konservative partiet VVD. Mark Rutte fra VVD ble statsminister i 2010, og har siden 2012 ledet en koalisjon som består av VVD og PvdA.
Nederland var en av grunnleggerne av Det europeiske kull- og stålfellesskap, forløperen til EU. Landet er også medlem av en rekke internasjonale organisasjoner som for eksempel FN, NATO, OSSE, WTO, OECD, Verdensbanken og Europarådet.
Mange internasjonale organisasjoner har sitt sete i Haag, blant annet Den internasjonale straffedomstol (ICC), Den internasjonale domstol (ICJ), Krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY), Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) og EUs politi- og justissamarbeid Europol og Eurojust. På grunn av de mange rettslige organisasjonene som holder til i Haag, blir byen ofte omtalt som «verdens rettshovedstad».
Kommentarer (4)
skrev Bjørn Arild Hatlem
svarte Kjell-Olav Hovde
skrev Pål Hamre
Hei. For Nederland er det oppgitt folketall pr 2012, altså 10 år siden. Forslår at det oppdateres. Mvh Pål Hamre
svarte Aslak Kittelsen
Hei, takk for kommentar. Ja, det er på høy tid, og jeg ser på det i løpet av de neste dagene. Mvh Aslak Kittelsen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.