Bryggen i Bergen omfatter den gamle trebebyggelsen på østsiden av Vågen, den innerste armen av Byfjorden i Bergen.
Faktaboks
- Også kjent som
-
1857–1945 kalt Tyskebryggen
Fra rundt 1350 til 1754 var Bryggen sete for Det tyske kontor, et handelskontor for tyske kjøpmenn, og dermed knutepunkt for den hanseatiske handelsvirksomheten i Norge.
Til Bryggen regnes i dag et område på omkring 13 dekar med 61 fredede bygninger, med hustyper fra både førhanseatisk og hanseatisk tid. Eiendommene er organisert praktisk, som smale, lange parseller, der alle bygningene har gavlen med forretningslokaler ut mot bryggen, og lager, bolig og verksteder plassert innover på eiendommen. Det er smale gangveier mellom eiendommene. Bryggestretet går gjennom dette bakre området, og er avgrenset mot nord av Øvregate.
Husrekken, sånn den står i dag ble oppført etter brannen i 1702. Den opprinnelige planen ble beholdt. Husene er høye, med tre etasjer og rom med vindu i gavlen. Byggestilen er gjenkjennelig fra andre bevarte Hansaanlegg, som i Lübeck, men de er reist i tre med liggende panel.
Bryggen i Bergen står på UNESCOs verdensarvliste.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.