Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Elizabeth 2.
Elizabeth II, fullt navn Elizabeth Alexandra Mary
Født
21. april 1926, London, England
Død
8. september 2022, Balmoral, Skottland
Dronning Elizabeth i 2022
Elizabeth 2. var regjerende dronning av Storbritannia og overhode for Samveldet av nasjoner fra 1952 til sin død i 2022.
Dronning Elizabeth i 2022
Av /Getty Images .

Elizabeth 2. var regjerende dronning i Storbritannia fra februar 1952 til september 2022. Hun var også overhode for Samveldet av nasjoner og statsoverhode i en rekke land, blant annet Australia og Canada.

Elizabeth regjerte i 70 år og 7 måneder, noe som er lenger enn noen annen monark i Europa så langt tilbake som det finnes pålitelige historiske kilder. Ludvig 14. var konge i 72 år, men regjerte i eget navn i knappe 63 år (fra han var 13 år).

Familie

Elizabeth var eldste datter av kong Georg 6. og dronning Elizabeth. Hun etterfulgte sin far på tronen ved dennes død 6. februar 1952 og ble kronet i Westminster Abbey i London 2. juni 1953.

Elizabeth giftet seg 20. november 1947 med prins Philip, hertug av Edinburgh (1921–2021). De fikk fire barn:

Statsoverhode

Land og territorier der Elizabeth 2. var dronning
Land, territorier og protektorater hvor Elizabeth 2. var dronning, 1952–2022. Land der hun var dronning ved sin død i 2022 i mørkeblått, britiske territorier i lyseblått. Land der hun tidligere var dronning i mørk rosa, territorier og protektorater i lyserosa.
Land og territorier der Elizabeth 2. var dronning
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ved sin død i 2022 var Elizabeth statsoverhode for følgende land (i tillegg til Storbritannia): Antigua og Barbuda, Australia, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, New Zealand, Papua Ny-Guinea, Saint Kitts og Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent og Grenadinene, Salomonøyene og Tuvalu.

Hun var tidligere dronning for Pakistan (til 1956), Ghana (til 1960), Sør-Afrika (til 1961), Tanganyika (til 1962), Nigeria (til 1963), Uganda (til 1963), Kenya (til 1964), Rhodesia (1965–1970), Malawi (til 1966), Gambia (til 1970), Guyana (til 1970), Sierra Leone (til 1971), Ceylon (til 1972), Malta (til 1974), Trinidad og Tobago (til 1976), Fiji (til 1987, men fortsatte i en seremoniell posisjon), Mauritius (til 1992) og Barbados (til 2021).

Elizabeth følte et stort ansvar for Samveldet, som hun så på som en familie. Hun samarbeidet særlig godt med jevnaldrende statsoverhoder som Kenneth Kaunda, Julius Nyerere og Indira Gandhi.

Oppvekst og unge år

Elizabeth under andre verdenskrig
Prinsesse Elizabeth under andre verdenskrig. Hun ble tidlig engasjert i kampen mot det fascistiske/nazistiske Europa, og hun deltok som 16-åring som sjåfør i Kvinnenes frivillige korps. Ukjent dato, men bildet er sannsynligvis fra slutten av krigen.
Av /Imperial War Museum.
Elizabeth og Philip

Prinsesse Elizabeth og Philip Mountbatten giftet seg i 1947. Elizabeth var da den første i arverekkefølgen til den britiske tronen, og ble dronning Elizabeth 2 da hennes far, kong George 6, døde i 1952. Philip frasa seg sine greske og danske prinsetitler da han forlovet seg med Elizabeth, og ble prins av Storbritannia og hertug av Edinburgh.

Da prinsesse Elizabeth ble født i 1926, var det lite som tydet på at hun noen gang skulle bestige den britiske tronen, til tross for at monarkiene på de britiske øyer siden midten av 1500-tallet hadde praktisert agnatisk-kognatisk tronfølge (det vil si at kvinner kunne arve tronen, men at brødre hadde arverett foran søstre).

Hun var eldste datter av den daværende hertugen av York, som var nest eldste sønn av den regjerende kongen Georg 5. Ved fødselen var Elizabeth nummer tre i arvefølgen, men dette endret seg da onkelen Edvard 8. abdiserte i 1936 og hennes far ble konge med navnet Georg 6.

I 1939 ble Storbritannia involvert i andre verdenskrig, og fra sommeren 1940 levde den nye kongefamilien i største hemmelighet et dobbeltliv. Offisielt holdt kongeparet til i hovedresidensen Buckingham Palace i London, mens de to døtrene bodde i Windsor Castle utenfor byen. I virkeligheten tilbrakte også foreldrene det meste av tiden på Windsor Castle. Prinsesse Elizabeth ble tidlig engasjert i kampen mot det fascistiske/nazistiske Europa. Etter hvert bidro hun som sjåfør og bilmekaniker i Kvinnenes frivillige korps. Senere reflekterte hun over at dette var eneste gang hun opplevde at hun ikke fikk særbehandling og at hun fikk muligheten til å teste sine ferdigheter med jevnaldrende.

Under en reise til Sør-Afrika i 1947 holdt prinsessen det som skulle vise seg å bli hennes mest siterte og bejublede tale. Den radiosendte talen på hennes 21-årsdag gikk ut til hele det britiske imperiet og samveldet. I talen henvender den unge prinsessen seg til den oppvoksende generasjonen, som hun omtaler som «the youth of the British family of nations», og gir sitt løfte om å tjene samveldet.

I 1939 hadde hun møtt den dansk-greske prins Philip, som var under utdanning som offiser i den britiske marine, og i 1947 giftet de seg. Prinsen tjenstgjorde et par år i den daværende kronkolonien Malta, og det unge paret bodde i Valletta i flere perioder i årene 1949–1951.

Regjeringstid

Dronningens familie
Dronning Elizabeth og prins Philip i 1957 med barna prins Charles og prinsesse Anne.
Av /Library and Archives Canada.
Lisens: CC BY 2.0

Det var under et offisielt besøk i det daværende Britisk Øst-Afrika i februar 1952 at prinsesse Elizabeth fikk meldingen om at hennes far var død og at hun selv var blitt dronning.

Storbritannia er et konstitusjonelt monarki, og statsoverhodet har derfor ingen formell politisk makt. Som dronning sto Elizabeth blant annet for den høytidelige åpningen av de årlige parlamentssesjonene, da hun leste opp trontalen, som er regjeringens programerklæring for det kommende år. Hun utnevnte også statsministrene og ga dem «avskjed i nåde» når deres regjering ikke lenger hadde støtte i parlamentet.

Dronningen hadde jevnlige møter med alle de 15 forskjellige statsministrene som styrte landet i hennes regjeringstid, og hennes siste offisielle handling (bare to dager før hun døde) var oppfordringen til Liz Truss om å danne en ny konservativ regjering. Hennes forhold til statsministrene var alltid korrekt, men hun hadde klare synspunkter på mange saker og ga uttrykk for det i møtene, noe som aldri kom offentligheten for øre. Hennes holdninger og hennes oppfatning av sin egen rolle var i stor grad preget av den «opplæring» hun fikk av sin første statsminister Winston Churchill.

Kritikk

I løpet av Elizabeths regjeringstid ble det britiske monarkiet utsatt for mye offentlig kritikk. Dette var blant annet knyttet til at både dronningens søster Margaret (1930–2002) og tre av hennes fire barn gjennomgikk skilsmisser. I tillegg ble flere familieinterne konflikter og uheldig opptreden av enkelte av kongefamiliens medlemmer håndtert sent eller på måter som åpnet for spekulasjoner. En del av denne kritikken gjaldt omstendighetene omkring tronarvingen Charles' turbulente ekteskap med og påfølgende skilsmisse fra prinsesse Diana (1961–1997), og kongefamiliens opptreden i forbindelse med prinsessens dramatiske bortgang.

I 1992 feiret Elizabeth 40 år på tronen. Det som dronningen omtalte som et «annus horribilis» var et år preget av skandaler og tragedier, hvor kongefamilien ble utsatt for kritikk fra stadig flere hold. I mars ble det kjent at Sarah Ferguson og prins Andrew skulle skilles. I april skilte prinsesse Anne seg fra sin ektemann Mark Phillips. I november brant Windsor Castle, og i desember tok Diana og Charles ut separasjon. I et stadig mer sensasjonspreget og konkurranseutsatt mediebilde, særlig drevet av Daily Mirror og The Sun, ble stadig mer kyniske metoder tatt i bruk for å avdekke hemmeligheter om dronningens barn og deres valg av partnere. Utskrift av avlyttede telefonsamtaler og feriebilder ble førstesidestoff i tabloidavisene. Samme år kom også Andrew Mortons Diana: Her True Story ut, en bok som beskrev kongefamilien som kald, følelsesløs og dysfunksjonell, og som langt på vei bekreftet ryktene om et romantisk forhold mellom Charles og Camilla Parker Bowles.

To nyere eksempler var oppstyret omkring sønnesønnen prins Henrys ekteskap i 2018 med den frittalende amerikanske skuespilleren Meghan Markle og deres påfølgende tilbaketrekking fra alle offentlige verv i 2020, og spekulasjonene omkring sønnen prins Andrews mulige forbindelser med den avdøde amerikanske finansmannen og seksualforbryteren Jeffrey Epstein.

Den britiske kongefamilien
Den britiske kongefamilien fotografert i forbindelse med dronning Elizabeths platinajubileeum (70 år som dronning) i 2022. Foran fra venstre: Camilla, hertuginne av Cornwall, Charles, prins av Wales, dronning Elizabeth og prins Williams barn George, Charlotte og Louis. Bak: William, hertug av Cambridge, og Catherine, hertuginne av Cambridge.
Den britiske kongefamilien
Av /NTB.

Fremtoning

Elizabeth 2. på besøk i Norge i 1969
Dronning Elizabeth var på flere besøk i Norge. Her fra Fløyen i Bergen 8. august 1969. Fra venstre kong Olav, dronning Elizabeth, kronprinsesse Sonja og prins Philip.
Elizabeth 2. på besøk i Norge i 1969
Av /NTB.

Dronningen klarte likevel å beholde en betydelig støtte og sympati i befolkningen, blant annet gjennom en forsiktig, men systematisk åpning mot media der hun la vekt på å fremstå som «alminnelig og usnobbet». En kinofilm fra 2006, The Queen, med Helen Mirren i rollen som dronning Elizabeth og handlingen lagt til 1997, bidro til å befeste dette inntrykket. Hennes popularitet og folkelige appell ble kanskje best bekreftet gjennom de store folkefestene for å markere dronningens sølv-, gull- og diamantjubileum på tronen – i henholdsvis 1977, 2002 og 2012.

Dronning Elizabeth fungerte, i likhet med sine fem umiddelbare forgjengere på tronen, også som levende «nasjonalitetsmerke», og med at Storbritannia er det eneste land i verden som ikke angir landets navn på sine frimerker, men bruker monarkens portrett (i dag silhuett).

Besøk til Norge

Elizabeth kom på offisielle statsbesøk i Norge tre ganger. I 1955 var hun gjest hos grandonkelen kong Haakon 7. på det som var hennes første statsbesøk utenfor det britiske samveldet. I 1981 var det hennes filleonkel (farens fetter) kong Olav 5. som var vertskap. Statsbesøket fant sted midt under sultestreikene blant republikanske fanger i Maze-fengslet i Nord-Irland, og var preget av stort sikkerhetsoppbud, demonstrasjoner og internasjonal mediedekning. Da hun besøkte sin tremenning kong Harald 5. i 2001 var et besøk på Bolteløkka skole en av postene på programmet. Hun var også i Norge på flere private besøk. Best huskes hennes norgestur i 1969, da hun blant annet besøkte Bergen, Geiranger, Molde og Trondheim. Besøket ble avsluttet med en regjeringslunsj hjemme hos daværende statsminister Per Borten på gården i Flå.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Pimlott, Ben (2012). The Queen: Elizabeth II and the Monarchy (3. utg.). Harper Press.

Kommentarer (3)

skrev Odd Arve Manum

Døpenavnet må rimeligvis være Elizabeth Alexandra Mary.

skrev Knut A. Rosvold

Elizabet 2. var også på besøk i Norge i 1969: Hun var i ihvertfall i Bergen og Trondheim. (Samtidig var hun bl.a. statsminister Bortens gjest på hans gård i Melhus). Dette besøket er ikke nevnt i leksikonet, hvor det bare er nevnt besøkene i 1955, 1981 og 2001. Kanskje var det ikke var et offisielt besøk.

svarte Knut Are Tvedt

Nei, det var et privat besøk.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg