«Gudenes hjem» har vært beskrevet i flere kulturer som et sted som kunne tolkes som nordpolområdet. Assosiasjoner med jordens topp, midtpunkt eller endepunkt var lett å knytte til et mystisk sted det var umulig for mennesker å komme til. Midnattssol og nordlys var fenomener som gjorde forestillinger om Nordpolen til noe nesten utenomjordisk.
Ifølge gresk mytologi levde et folk kalt hyperboreer i et land nord for nordavinden hvor året var delt i én lang dag og én lang natt, noe som indikerer nordpolområdet. Vedaene («kunnskap») er de eldste kjente hellige skriftene i India. De begynte som muntlige overføringer og ble nedskrevet mellom år 1500 og 500 fvt. Ut fra tolkning av disse skriftene argumenterte den indiske nasjonalisten Bal Gangadhar Tilak på slutten av 1800-tallet at Nordpolen var det opprinnelige hjemstedet til arier, navnet på dem som hører til den indiske kulturverden. De skal ha dratt derfra som følge av klimaendringer omkring 8000 fvt. og vandret til de nordlige delene av Europa og Asia.
Selv etter at vitenskap og utforskning hadde gitt mer kunnskap om Nordpolen, var det fremdeles et litterært grep å bruke Nordpolen som et lokkende mål i det fjerne eller et sted hvor det kunne oppstå usedvanlige ting. I det populære engelske uketidsskriftet Household Words, skrev journalist Henry Morley (1822–1894) i 1853 at «Det finnes ingen historier om risiko og initiativ som interesserer oss engelske menn, kvinner og barn, gamle og unge, rike og fattige, så altoppslukende som fortellinger som kommer fra Nordpolen».
I Mary Shelleys (1797−1851) roman om Frankensteins monster fra 1818 blir Frankenstein funnet på et isflak av et skip hvis kaptein er på leting etter Nordpolen. Frankenstein selv lette etter monsteret han hadde skapt og som hadde rømt nordover. Jules Verne (1828−1905) skrev i 1864 om «Kaptein Hatteras' eventyr» hvor kaptein John Hatteras leder en ekspedisjon til Nordpolen. Han kommer etter hvert frem dit og finner der en vulkan som han hopper ned i. Også Jane Austen (1775−1817) og Charlotte Brontë (1816−1855) introduserte idéer om det frosne området lengst nord i sine romaner. Både samtidig og senere ble beretningene om utforskningsreiser til nordpolområdet ivrig lest. Også bøker for barn og ungdom hadde Nordpolen som tema, som den britiske forfatteren Arthur Ransomes (1884−1967) bok fra 1933 med tittelen «Winter Holiday» hvor barn leker at de er Fridtjof Nansen på vei til Nordpolen med Fram. Ikke minst er fortellingen om Julenissen som bor på Nordpolen kjent og omfavnet av barn i mange land i dag.
Nordpolområdet stod svært sentralt i britisk liv på 1800-tallet. De berømte britiske ekspedisjonene på utforskningsekspedisjoner bidro til interessen og fascinasjonen. Dette omfattet polare sanger, middager med polare temaer, oppsetninger som tok utgangspunktet i polarekspedisjoner, samt romaner og noveller.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.