I den sentrale delen av Polhavet finnes øverst et vel 200 meter tykt sjikt av arktisk overflatevann med temperatur ned til –1,7 °C og redusert saltinnhold. Under dette kommer et omtrent like tykt mellomsjikt av varmere atlantisk vann på over 0 °C. Dette vannet kommer inn som en understrøm vest for Svalbard, og har da en temperatur på 3 °C og en saltholdighet litt over 35 promille. Det oppblandes etter hvert og blir kaldere og mindre salt innover i Polhavet, men kan likevel spores ved sin høyere temperatur over hele det dype polbassenget.
De dypere vannmassene kommer fra Norskehavet, men er kaldere og har saltholdighet mellom 34,9 og 35,0 promille. I dyp større enn cirka 1000 meter er vannet på den europeisk-asiatiske siden av Lomonosovryggen kaldere, ned til –0,8 °C, enn på den amerikanske siden, –0,4 °C, fordi denne ryggen stenger for de dypeste og kaldeste delene av vannet fra Norskehavet. Plankton og hydrologiske data viser at vannet i den sentrale delen av Polhavet er av atlantisk opprinnelse.
I sektoren mellom 160° østlig lengde og 60° vestlig lengde på den amerikanske siden er dypvannet karakterisert ved plankton av former som ikke finnes på den europeisk-asiatiske siden av Lomonosovryggen. Gjennom Beringstredet kommer det inn vann fra Stillehavet. Ellers får Polhavet også tilførsel av varmere vann fra de store elvene på kontinentene.
Kommentarer (2)
skrev Norvald Kjerstad
Under avsnittet om is har det blitt feil med linken til "råker". Linken viser til fugler, men skal være til "råk (isrenne)"
svarte Knut Barthel
Takk, Norvald, godt at du så den feilen!
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.