Ikke alle jødiske kvinner er i dag fornøyde med å være utestengt fra full deltagelse i de religiøse ritualene. Innenfor både reformjødedom, konservativ jødedom og rekonstruksjonisme ordineres nå også kvinnelige rabbinere, og kvinner deltar på like linje med mennene i synagogens ritualer. Å ikke kunne be på lik linje med menn, ved jødedommens helligste bønnested, oppfattes derfor som diskriminerende.
Allerede i 1988 ble det dannet en gruppe som kaller seg "Women of the Wall", og som forlanger å få be på lik linje med jødiske menn. Gruppen har gjentatte ganger forsøkt å gjennomføre egne gudstjenester, men er blitt nektet tilgang til området av ultraortodokse menn. For flere ortodokse religiøse politiske partier er dette en viktig religiøs prinsippsak, som de ikke kan eller vil fire på.
Kvinnene har gjentatte ganger forgjeves prøvet sin sak i det israelske rettssystemet, også Høyesterett, men har tapt flere ganger. Avslagene ble begrunnet med at kvinner som leser fra Toraruller offentlig, strider mot jødisk religiøs lov, halakha, og vil virke støtende på andre besøkende. Tidlig på 2000-tallet ble det imidlertid opprettet et mindre sted der det kunne utføres ikke-ortodokse ritualer. Stedet ligger i tilknytning til det arkeologiske utgravningsområdet syd for den store rampen kalt "Robinson's Arch", og er usynlig for andre besøkende ved Vestmuren. Flere ikke-ortodokse retninger var ikke fornøyd med denne ordningen, og hevdet at dette ikke var en del av den hellige muren. Flere grupper fortsatte kampen.
I 2013 opphevet Høyesterett forbudet, og i 2016 ble det forhandlet frem en avtale som gikk ut på at plassen syd for Robinson's Arch skulle utvides og tilrettelegges slik at det egnet seg for både ikke-ortodokse og blandete ritualer. Men mange anser heller ikke dette for å være en varig og tilfredsstillende løsning og ønsker å kunne be slik de selv ønsker, og ved selve Vestmuren.
I januar 2017 uttalte så Høyesterett at kvinner har rett til å kunne utføre fulle religiøse ritualer i sin egen del av muren. Statsministerens kontor og Vestmurens myndigheter fikk 30 dager til å begrunne det motsatte. Høyesterett godtok også argumentet som gikk ut på at området ved Robinson's Arch ikke kan regnes som en fullverdig tilgang til Vestmuren. Det ble også forbudt for de religiøse vaktene rundt området å kroppsvisitere kvinner, en praksis som skulle forhindre at de bragte religiøse gjenstander som bønnesjal, bønneremmer eller Toraruller med seg inn til området.
I april 2017 hadde regjeringen ennå ikke kommet med en gyldig begrunnelse, og fikk utsettelse til 4. juni. Den 25. juni avviste regjeringen Natanyahu Høyesteretts avgjørelse. Dette har utløst sterk kritikk i store deler av den jødiske verden, ikke mminst i USA, der majoriteten av landets jøder ikke er ortodokse.
Kvinners rettigheter ved muren er fremdeles (2024) ikke avklart. Kvinner som vil lese fra Toraen og bruke bønnesjal ved muren blir fremdeles stoppet av vaktene og bortvist. Ritualene som gjennomføres ved Robinson’s Arch, som fellesbønner for begge kjønn, regnes fremdeles som forbudte av det ortodokse rabbinatet og møter stor motstand fra mange.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.