Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Maskebie (Hylaeus)
Maskebie (Hylaeus)
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Colletes hederae (silkebie)
Silkebie (Colletes hederae)
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Korttungebier er en familie av bier som hovedsakelig består av solitære arter. Alle korttungebier kjennes på en kort, butt og todelt tunge, men de forskjellige slektene er ellers svært ulike utseendemessig. På verdensbasis er det kjent omtrent 2600 arter. I Norge er det registrert 19 arter fordelt på to slekter.

Beskrivelse

Korttungebiene er utseendemessig en svært heterogen biefamilie. I Norge har vi to slekter: maskebier (Hylaeus) og silkebier (Colletes).

Silkebier

Silkebiene har et klassisk bieutseende. De er mellomstore, i underkant av én centimeter lange, og ofte hårete. De fleste artene har gyllen pels og bånd på bakkroppen. Silkebiene har store, litt skjeve øyne, noe som gir ansiktet deres hjerteform sett forfra.

Maskebier

Maskebiene er små, slanke og hårløse bier. De er typisk svarte med gule tegninger. Hannbiene fra de ulike artene kjennes og skilles videre på forskjellige, gule mønstre (masker) i ansiktet. Når maskebier opplever frykt eller dersom de blir forstyrret, sender de ut en sitronaktig duft.

Levevis

De fleste av verdens korttungebier, herunder alle Norges arter, lever solitært. Unntaket er fem arter fra maskebie-slekta på Hawaii, som lever kleptoparasittisk.

Lik andre bier går korttungebier gjennom fire stadier: egg, larve, puppe og til slutt ferdig utviklet, bevinget voksen. De to norske slektene, silkebiene og maskebiene, lever begge solitært. Likevel er deres levevis såpass ulike at det er naturlig å beskrive dem separat.

Silkebier

Hos silkebiene kommer hannbiene først ut om våren. Typisk patruljerer de et område med reir i påvente av at hunnbiene skal komme ut. Når en hunnbie forlater reiret, kaster hannene seg over henne. Ikke uten grunn beskrives paringsseansen hos mange silkebie-arter som «paringsballer»: Én hunnbie i midten, og mange hannbier omkring, hver og en i forsøk på å være den heldige. En mulig årsak til disse brutale paringsballene, er at hunnlige silkebier er monogame, og altså kun parer seg én gang. Med andre ord er det den hannbien som kommer «først til mølla», som vinner.

Når en hunnlig silkebie er paret, graver hun et reir. Typisk hekker hun i lett, sandholdig jord, men også porøs mørtel eller forvitret sandstein er mulige substrat. Hos mange silkebie-arter graver hunnbiene reir nær hverandre. Slike reirsamlinger kan bli veldig store: hos vårsilkebien, Colletes cunicularius, er hele 18 000 reir i umiddelbar nærhet observert.

Når reiret er ferdig gravet, deler hunnbien det inn i flere avdelinger, eller yngelceller. Hun utstyrer hver celle med innsamlet pollen og nektar. Innsiden av reiret impregnerer hun med en væske som hun skiller ut fra en kjertel under magen. Væsken skal gjøre reiret både vanntett og resistent mot sopp. For å spre væsken utover, bruker hun sin korte, todelte tunge. Den resulterende, plastfolie-lignende membranen har gitt silkebiene tilnavnene «gipsbier» og «polyesterbier».

Maskebier

I motsetning til silkebiene hekker maskebiene stort sett alene. Typisk anlegger de reir i død ved eller i plantestengler. Sumpmaskebien, Hylaeus pectoralis, er svært interessant ved at den hekker i galler på gressarten takrør. Gallene, på sin side, er dannet av den parasittiske fritfluen Liparia lucens.

Lik silkebiene impregnerer maskebiene innsiden av reiret med en plastfolie-lignende membran. Yngelcellene fyller de med en halvflytende blanding av nektar og pollen.

Næring

Silkebiene inkluderer både generalister, som besøker mange ulike blomsterplanter, og mer spesialiserte bier. Et eksempel på en generalist er engsilkebien Colletes floralis. Eksempler på mer spesialiserte silkebier inkluderer vårsilkebien, Colletes cunicularius, som er sterkt knyttet til arter i vierslekta Salix, og lyngsilkebien, Colletes succintus, som er knyttet til røsslyng. Silkebiene samler pollen på beina.

De fleste maskebier er generalister, og samler pollen fra flere ulike kilder. Mange arter er likevel sterkt knyttet til blomster i skjermplantefamilien. Maskebiene er svært spesielle i at de, i motsetning til de fleste bier, ikke samler pollen utenpå kroppen. Isteden samler de pollen inni. Lik høner har maskebiene utviklet en form for kro, altså en slags pose foran magesekken. Inne i denne utposningen lagrer de næring, også pollen. Denne nær unike metoden for polleninnsamling reflekteres i maskebienes hårløshet.

Utbredelse

På verdensbasis finnes det 2600 arter korttungebier. Biene finnes i hele verden utenom Antarktis, men de feste artene lever i Sør-Amerika og Australia. Den klart største diversiteten er i Australia; halvparten av Australias villbier er nettopp korttungebier. Korttungebiene var sannsynligvis de første biene som koloniserte Australia.

Av de totalt fem slektene korttungebier, finnes kun to, silkebier og maskebier, i Europa.

Systematikk

I Norge har vi registrert 19 arter korttungebier. Artene er fordelt på to slekter, maskebier, Hylaeus, herunder 12 arter, og silkebier, Colletes, herunder syv arter.

Evolusjon

Opprinnelig var familien korttungebier regnet som den første og mest primitive av biefamiliene. Antakelsen ble gjort på grunnlag av korttungebienes tunge, som er kort, butt og todelt – en utforming de deler med gravevepsene, Crabronidae – bienes antatte forfedre. Som følge av fylogenetiske og molekylære studier i senere tid, er hypotesen om korttungebiene som «den primitive biefamilien», forkastet. Det antas isteden at blomsterbiene er den basale biefamilien, og at korttungebiene oppstod langt senere i evolusjonens løp. Den korte og butte tungen deres antas videre å ha oppstått uavhengig av gravevepsene, utviklet i forbindelse med impregneringen av reiret (se: analoge egenskaper).

Status

Av de totalt 19 korttungebiene som er påvist i Norge, regnes to av maskebiene som nært truet (NT) og én av korttungebiene som sårbar (VU) på de nasjonale rødlista. I tillegg anses to av våre tolv påviste maskebier som regionalt utdødd (RE).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg