Pollinering kan foregå ved hjelp av vind, vann eller bestemte dyr. De fleste dyr som pollinerer planter er insekter, og pollinering med fugler som spiser nektar og med flaggermus (chiropterofili) er også godt kjent. Det finnes også eksempler på at dyr som ikke kan fly, kan spille en rolle i pollineringen av enkelte arter, for eksempel enkelte firfisler og pattedyr.
Mange planter har svært spesielle tilpasninger til bestemte pollineringsmåter eller spesifikke pollinatorer, og enkelte kan være helt avhengige av tilstedeværelsen av visse insekter som humler eller sommerfugler, eller fugler, for eksempel kolibrier i Amerika, og honningetere og solfugler i Australia, Asia og Afrika.
Et eksempel på spesialisering er rødkløver, som ble innført til New Zealand på 1800-tallet, og som først ikke var i stand til å sette frø. Først da det ble innført humler, som tidligere manglet i New Zealands fauna, ble det dannet frø hos rødkløver.
Andre planter kan pollineres på flere måter. Dersom en plante kan pollineres med både vind og insekter, kalles det på engelsk ambophily. En slik «helgardering» kan være nyttig hvis tilgangen til pollinerende insekter er uviss. Dette kan også være et tegn på at arten evolverer fra en måte å bli pollinert til en annen. Mange slike overganger er kjent fra blomsterplantenes evolusjon.
Kommentarer (2)
skrev John Magne Grindeland
Det øverste bildet av blåveis er fint,men jeg tror bildeteksten kan bidra til en feiloppfatning mange har: at pollen rutinemessig overføres fra pollenbærere til arr i samme blomst. En setning om at for mange arter er det slik at de produserer få spiredyktige frø ved sjølpollinering og de derfor har mekanismer for å unngå dette, kunne kanskje hjelpe.
Det kunne kanskje vært lagt til en setning i siste avsnitt under "selvpollinering" om hvorfor ("gir imidlertid ingen, få eller svakt utviklete frø ved selvpollinering.") - selvinkompatibilitet eller sterk innavlsdepresjon som følge av utkryssende evolusjonshistorie.
svarte Jorun Nyléhn
Takk for nyttig kommentar! Artikkelen gjennomgås nå, blant annet for å imøtegå potensielle misforståelser.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.