NSDA lyktes under ledelse av Engebretsen og Engh å skape betydelig oppmerksomhet rundt pionerdykkerne. I første rekke resulterte dette i avisoppslag, senere fulgte flere bøker, radioprogrammer og TV-oppslag. De fleste var meget positive til dykkernes sak, som var et krav om anerkjennelse, erstatning og oppreisning som en følge av ødelagt helse. Det ble vektlagt at nordsjødykkerne hadde gjort en viktig nasjonal innsats, og at rikdommen som fulgte oljeeventyret ikke hadde vært mulig uten akkurat denne yrkesgruppen.
Politisk ble nordsjødykkerne støttet særlig av Fremskrittspartiet, der representantene Siv Jensen og Øyvind Aksdal i 1999 fremmet forslag i Stortinget om å oppnevne en kommisjon for å granske den behandlingen dykkerne hadde fått. Forslaget var preget av NSDAs eksempler og argumentasjon, og navnga nordsjødykkerne som «vår tids krigsseilere». Regjeringen Stoltenberg svarte med et strakstiltak der det ble innvilget inntil 200 000 kroner til hver dykker som kunne vise til varig helsesvikt. Deretter ble en granskningskommisjon nedsatt under dommer Petter A. Lossius. I 2001 utbetalte så Statoil inntil 750 000 kroner til hver nordsjødykker, uavhengig av om han hadde arbeidet for selskapet.
Lossius-kommisjonen leverte sin rapport til regjeringen Bondevik i 2003. Den konkluderte med at de aller fleste av de 375 norske pionerdykkerne hadde klart seg godt og nå arbeidet i andre yrker, men at 63 av dem nå var uføre. Kommisjonen var av den oppfatning at den norske staten sannsynligvis hadde et objektivt ansvar for skader som dykkerne var påført. Før oversendelse til Stortinget i 2004, innhentet regjeringen Bondevik en uttalelse fra sin egen lovavdeling som konkluderte med at staten ikke hadde noe slikt ansvar. Stortinget fulgte likevel opp med et bredt forlik, der nordsjødykkerne eller deres etterlatte i 2005 ble tilkjent inntil 2,5 millioner kroner hver.
NSDA og ODU oppfattet erstatningsbeløpet som et hån, og gikk til parallelle saker mot staten. Rettssakene endte i de fleste instanser med tap på dykkernes hånd, og ble innenfor det norske rettssystemet avsluttet med tap i Høyesterett. I 2013 fikk imidlertid seks pionerdykkere delvis medhold i menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Rettens vurdering var at den norske staten tidligere og bedre burde ha informert dykkerne om risikoen forbundet med arbeidsdykking i Nordsjøen. Domstolen ga derfor de seks saksøkerne en erstatning på 8000 euro og delvis dekning av saksomkostninger. Etter forslag fra Erna Solbergs regjering og med Fremskrittspartiets Robert Eriksson som ansvarshavende sosial- og arbeidsminister, valgte Stortinget å avslutte saken ved å tilby opp til 2,2 millioner kroner til samtlige 260 dykkere (og dykkeres etterlatte) som tidligere hadde blitt tilkjent erstatning, samt første gangs søkere.
For å bli omfattet av oppgjørene fra den norske staten, har det vært et krav at dykkeren har hatt medlemskap i den norske Folketrygden. Det innebærer at det flertallet av nordsjødykkerne i norsk sektor som var utlendinger – i hovedsak briter – har blitt holdt utenfor.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.