Reiselitteratur er litteratur hvor reisen er motiv og motor.
Faktaboks
- Også kjent som
-
reiseskildring
Reiselitteratur kommer i ulike varianter: Reiseberetninger som utgis som bøker, har ofte en viss lengde, de har momenter av selvbiografi og reportasje og er gjerne publisert med en ambisjon om å ha litterær kvalitet. Reisereportasjer er kortere, og ofte skrevet av korrespondenter for en avis, et magasin eller et tidsskrift. De kan være enkeltstående eller som del av en serie. Private reiseberetninger, av den typen som tidligere ble sendt som brev eller postkort, publiseres nå oftere på internett som blogger eller oppdateringer på sosiale medier. Reiseguider er en egen type reiselitteratur som skal forberede og guide den reisende. I tillegg til denne reiselitteraturen er reisen et viktig litterært motiv og fungerer som motor i skjønnlitterære tekster.
Det er vanskelig å plassere reiselitteraturen i den litterære tradisjonen og den moderne litteraturen. Dette skyldes at reiselitteraturen gjerne inkluderer momenter av reportasje og biografi og derfor ikke alltid kan regnes til den riktige litteraturen. Reiselitteraturen har også blitt kritisert for å ta i bruk fiksjon, oppdiktede hendelser og samtaler, samtidig som den vil bli oppfattet som sann virkelighetsbeskrivelse (sakprosa).
Kommentarer (4)
skrev Sverre Olav Lundal
Catharine Hermine Kølle saknar eg i denne artikkelen.
svarte Kjell-Olav Hovde
Hei Sverre Olav. Kølle er interessant, men få har lese den upubliserte reisejournalen, så ho er litt på sida av litteraturen. Samtstundes så er det jo eit svært interessant prosjekt med ein kvinneleg, norsk, eventyrar som går, skriv og maler på ei tid da fotturismen var i startgropa. Eg skal tenkje litt på det og høyre med fagansvarleg. Det bør evt med i avsnittet om turisme. Tre i Norge ved to av dem bør og inn der.
svarte Sverre Olav Lundal
I 1991 kom det i alle høve ut to interessante bøker om Catharina Kølle:
Anka og Ryall og Jorunn Veiteberg: En kvinnelig oppdagelsesreisende i det unge Norge. Pax Forlag.
Jan E. Hansen: Catharina Kølle - vår første vandrerske. L.M. Stenersen Forlag
svarte Christine Hamm
Jeg tror vi bør se på dette, ja. Artikkelen bør uansett oppdateres litt, det bør komme noen refleksjoner over den reisendes blikk på den andre osv., som jeg også mener mangler i artikkelen...håper jeg rekker det før jeg drar på ferie (= reiser bort).
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.