Vorteflik er en liten rødalge som finnes langs norskekysten.
Faktaboks
- Uttale
-
vårteflik, vorteflik
- Også kjent som
- gelatintang
- Vitenskapelig navn
- Mastocarpus stellatus
- Beskrevet av
- (Stackhouse) Guiry
- Rødlistestatus i Norge
- LC – Livskraftig
Vorteflik er 5–15 centimeter høy, med gjentatt todelte, flate, 2–3 millimeter brede skudd som er renneformet nederst. Utvokste individer er tett besatt med vorter i øvre deler og algen har en fast, bruskaktig konsistens. Fargen er mørk rødfiolett til lys gul, avhengig av alder og voksestedets lysforhold.
Som de andre rødalgene har vorteflik en mørk rødbrun til fiolett farge. Arten kan imidlertid ikke alltid identifiseres ved hjelp av fargen alene. Etter noen solfylte dager om sommeren kan den blekne og bli gulgrønn.
Vorteflik vokser omkring lavvannslinjen, vanligst på utsatte steder, fra Arendal til Finnmark. Den vokser ofte sammen med den nærstående krusflik. Begge arter er råstoff for fremstilling av fortykningsmiddelet karragenan.
Det norske navnet henviser til de korte vortelignende utvekstene som finnes på de øvre, avflatede delene av vorteflikens blader. Det er her sporene dannes for neste trinn i algens livssyklus.
I Irland har vorteflik et helt annet navn. Der kalles algen «falsk irsk mose», for å skille den fra den lignende rødalgen «irsk mose» (Chondrus crispus) som kalles krusflik i Norge. De to artene ligner på hverandre, men det er mulig å skille dem fra hverandre ved å ta dem i nærmere øyesyn. I motsetning til krusflik har vorteflik renneformede blad og vortelignende utvekster ved bladspissene.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.