Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Skip to main content
Erdem Dirimeşe, PhD
  • https://erdemdirimese.academia.edu/research#papers

Erdem Dirimeşe, PhD

İnsanlar, günlük yaşamlarında birbirinden farklı pek çok amaçla fotoğraf üretiminde bulunmaktadır. Fotoğraf makinelerinin teknik gelişimi, kameralı cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, fotoğraf üretimi sıradan “günlük” bir... more
İnsanlar, günlük yaşamlarında birbirinden farklı pek çok amaçla fotoğraf üretiminde bulunmaktadır. Fotoğraf makinelerinin teknik gelişimi, kameralı cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte, fotoğraf üretimi sıradan “günlük” bir pratiğe dönüşmüştür. Sanatsal anlamda fotoğraf üretimi de bu teknik gelişmelerden oldukça etkilenmiş ve pek çok birey bu anlamda fotoğraf üretiminde bulunmaya başlamıştır. Sosyal medyanın sunmuş olduğu olanaklarla birlikte bireyler, çektikleri fotoğrafları sergileme alanlarına sahip olmaktadır. Giderek popüler bir eyleme dönüşen fotoğraf üretimi (özellikle sanatsal anlamda) ve paylaşımı, popüler kültürün sanat üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunun göstergesidir.

Araştırmanın problemi “sosyal medya ve fotoğraf sanatı” ilişkisi bağlamında, bireylerin çeşitli sosyal medya platformlarında sanatsal üretim gerçekleştirmeleri ve bu durumun oldukça popüler bir hal almaya başlamasıdır. Sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’da, sanatsal anlamda fotoğrafın pek çok birey tarafından kolaylıkla üretilmesi, bu bireylerin bir kısmının kendilerini “sanatçı”, “fotoğraf sanatçısı” ve “fotoğrafçı” kimliği üzerinden tanımlamaları ve böylelikle popüler kültürün bir parçası olmalarıdır.

Çalışmanın amacı popüler kültür ekseninde fotoğraf sanatının, fotoğrafçı/sanatçı kimliğinin başka bir anlamda yeniden nasıl üretildiğini ortaya koymaktır. Bununla beraber Instagram fotoğraf hesaplarının ne gibi toplumsal ve kültürel olgulara işaret ettiğine dair analizlerin yapılmasıdır.

Bu çalışmada nitel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Literatür tarama hem kuramsal çerçevenin oluşturulmasında hem de verilerin analizinde kullanılmak üzere yapılmıştır. Verilerin toplanmasında ise derinlemesine mülakat tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır.

Katılımcıların Instagram’ı tercih etme sebepleri arasında, bireylerin ürettikleri fotoğraflara ilişkin bir mecra arayışları, fotoğrafın geleceğinin Instagram olarak görmeleri, Instagram’ın kullanıcılarına özgür bir alan açması, kitlelere ulaşma ve popülerlik kazanmanın medya platformları aracılığıyla çok daha kolay olması gibi faktörler öne çıkmıştır.
Research Interests:
Din, ahlaki davranışın gelişimi ve korunmasında yardımseverlik, hoşgörü, doğruluk, sabır ve Tanrı’ya bağlılık gibi özgeci motivasyonlarda olumlu rol oynar. Sahip olduğu ahlaki değer ve erdemler, insanın aidiyet duygusuyla beraber, duygu... more
Din, ahlaki davranışın gelişimi ve korunmasında yardımseverlik, hoşgörü, doğruluk, sabır ve Tanrı’ya bağlılık gibi özgeci motivasyonlarda olumlu rol oynar. Sahip olduğu ahlaki değer ve erdemler, insanın aidiyet duygusuyla beraber, duygu ve düşüncelerini tanıma ve kontrol edebilme becerisi kazandırmayı amaçlamaktadır. İslami manada, eğitim ve öğretimde dinin hareket noktası Kur’an ve sünnettir. Elbette eğitim ve öğretim alanındaki yeni gelişmeler ışığında, Kur’an’dan en iyi şekilde yararlanmak ve onu din eğitiminin asıl hareket noktası kılmak için yeni teoriler geliştirilmelidir. Okullarımız ve kültürümüz akademik becerilere büyük önem verirken, kişinin geleceğini belirlemekte çok önemli rolü olan, duygusal zeka dediğimiz bir grup özelliği göz ardı etmektedir. Bu çalışmada, Kur’an’da duygusal zeka ile ilgili olan hususlar tespit edilerek, din eğitiminde amaçlar belirlenirken, bu boyutun da göz ardı edilmemesi gerektiğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Sonuç olarak, din eğitiminin amacı olan iyi insan, dinin amacı olan mutlu insandır. Bu anlamda, bilimin ortaya koymaya çalıştığı duygusal zekanın öğeleriyle, Kur’an'ın insan tabiatına uygun tavsiyelerinin uyumu söz konusudur
Research Interests:
Research Interests:
Research Interests:
Research Interests: