Berggrunnen i Gjerstad hører i sin helhet til grunnfjellet og består av ulike, for en stor del sterkt omformede, gneiser og granitter og overgangsformer mellom disse. Gjerstadvannet sentralt i kommunen ligger i bruddlinjen mellom Telemarkformasjonen i innlandet og Bambleformasjonen ut mot kysten og er særlig synlig ved Egddalen vest for Gjerstad tettsted. I Bambleformasjonen finnes en rekke viktige mineraler og malmer, blant annet feltspat, kvarts, beryll, rutil, glimmer og jernmalm, og disse har i perioder vært grunnlag for betydelig gruvedrift. Egelands jernverk lengst sørøst i kommunen ble til dels drevet med malm fra gruver nær verket.
Åsene på begge sider av Gjerstadvassdraget når en høyde på 200–300 meter over havet opp til bruddlinjen ved nordenden av Gjerstadvannet. Lenger nord øker høyden på åsene til over 400 meter over havet. Kommunens høyeste punkt, 587 meter over havet, ligger mellom Marisheia og Solhomfjell, på grensen mellom Gjerstad og Nissedal.
Marin grense er cirka 90 meter i ytre del av Gjerstad, og øker til cirka 110 meter ved Lundvatn i nordre del av kommunen. Jordsmonnet under marin grense er preget av mye leire, med innslag av sandjord der elver løp ut under isavsmeltingen. Over marin grense er det mye morenejord av vekslende mektighet og fruktbarhet. Trydal og Lunden noen få kilometer nordvest for Gjerstad tettsted har store sandforekomster som til dels utnyttes kommersielt. Fulldyrket åkerjord finnes hovedsakelig under den marine grense.
Kommunen har store skogvidder i en naturlig blanding av bar- og lauvtre. Nesten alle naturlig forekommende ville treslag i Norge finnes her. Langs østsiden av Gjerstadvassdraget og i åsen nord for prestegården er plantelivet særlig rikt, med innslag av sjeldne eller uvanlige forekomster av urter, busker og varmekjære treslag. Innsjøen Svart (91 meter over havet) på grensen mellom Gjerstad og Søndeled er over 90 meter dyp og har et lag av sjøvann på bunnen.
Gjerstadvassdraget er 43 kilometer langt og har et nedbørfelt på 421 kvadratkilometer. Øverste kilder er nord for Havrefjell (638 meter over havet.) i Nissedal kommune, i Telemark fylke. Herfra renner Solemelva mot sørøst til Lundvatnet (102 meter over havet) der den tar opp Meåna fra nord. Herfra heter den Storelva til Gjerstadvannet (31 meter over havet). Hit renner også Egdelva fra vest. Mellom Gjerstadvannet og munningen i Søndeledfjorden danner elva en rekke vann.
Kommunen har ni naturvernområder:
- Bjynnustadfjellet naturreservat, skogvern, 1539,5 dekar, vernet i 2019.
- Fjosbumyra naturreservat, myrvern, 130,0 dekar, vernet i 1986.
- Fossbufjellet naturreservat, skogvern, 3751 dekar, vernet i 2017.
- Lunde naturreservat, skogvern, 31,8 dekar, vernet i 1977.
- Materialen naturreservat, skogvern, 264,7 dekar, vernet i 2005.
- Navassfjell naturreservat, skogvern, 4822,9 dekar, vernet i 2021.
- Solhomfjell og Kvenntjønnane naturreservat, skogvern, 41 904,2 dekar, vernet i 2017.
- Tranmyra naturreservat, myrvern, 83,7 dekar, vernet i 1986.
- Urvassliene naturreservat, skogvern, 897,7 dekar, vernet i 2021.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.