Koggene var bygd på en slik måte at huden under vann var kravellbygd, og dermed slett, mens huden over vann var klinkbygd. Styrken i bunnen gjorde at fartøyene kunne legges opp på strender og være sterke nok til å tåle påkjenningene av tung last. Klinkerhuden over vann ga konstruksjonen styrke, men også en mulighet for ett lettere skrog over vann. Det gikk bjelker tvers gjennom huden ut på hver side.
Der huden var klinkbygd, var den sammenføyd med spiker (søm) som var bøyd på innsiden og strammet opp med hammer inne og mothold på utsiden. Dette er noe forskjellig fra tradisjonell klinking i Norge, der en har søm (spiker) som går gjennom begge hudbordene og et rø (plate med hull) på innsiden, der sømmen/spikeren går gjennom hullet før den blir klippet/neiet og klinket utpå røet.
Da skroget skulle kunne legges tett på elve- eller strandbredden fikk det ingen dyp kjøl som kunne henge seg fast. For å få skipet til å drifte minst mulig ble skroget foran og akter laget med en «lubeit» – en skarphet i kriet, overgangen bunn og stevn. Lubeita er som en liten kjøl som henger i sjøen, ikke ulikt virkningen av øksede halser på en oselver. Dette førte til at skipet ble mer retningsstabilt, men også tyngre å manøvrere siden stevn og stilk gikk i en forholdsvis bratt retning ned på kjølen.
Fra starten på 1100-tallet vokste hansakoggene i størrelse, og de største kan etter hvert ha vært på opptil 80 til 100 fot. Med veksten i skrogstørrelse gikk man sannsynligvis fra å ha ett stort storseil til flere mindre seil som var letter å berge, noe bilder fra 1500- og 1600-tallet også tyder på. Midtskipsseksjonen på skipet hadde U-fasong, noe som ga rom for mye last. Funn viser at lengde/bredde-forholdet kunne være rundt 1:3 til nærmere 1:4.
Hansakoggens konstruksjon har hatt påvirkning på norske fartøyer, spesielt i Øst-Norge. Den har trolig utkonkurrert vikingskipene, som var lavere og lastet mindre. Funnene som er gjort under Bjørvika-utgravningene er av noen mindre båter, men de viser en viss likhet i form. Båtene kan ha vert brukt til å frakte last frå de større skutene som har ligget til ankers. Kalmar-skipet har også et drag over seg fra koggens konstruksjon.
På Vestlandet og i Nord-Norge beholdt imidlertid de fleste båtene sin gamle fasong fra vikingtiden. Likevel kan koggen ha gitt litt inspirasjon til jektene som ble brukt fram til vår tid. Jektene fikk og en veng akter til opphold for mannskap og passasjerer. Vengen ble bygd over et akterspeil. Koggene var en spisstevning (spisse foran og akter) men hadde et kastell med speil. Roret var plassert på akterstevnen på både kogg og jekter. Knarren, som var vikingenes lasteskip, hadde mer likhet med koggen i sitt volum og skrogform.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.