Dagens Tsjad besto av flere riker og samfunn da Frankrike koloniserte området på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Etter at Tsjad fikk sin selvstendighet i 1960, var landet i store deler av 1970- og 1980-tallet preget av borgerkriger. Flere presidenter ble avsatt i statskupp av rivaliserende grupperinger. Presidentene var kjent for å være autoritære og lite opptatt av menneskerettigheter. Hissène Habré, som var president fra 1982 til 1990, ble i mai 2016 dømt for å ha drept 40 000 politiske motstandere.
Idriss Déby Itno tok makten i et statskupp støttet av Sudan og Libya i desember 1990. Déby satt med makten fram til sin død i april 2021. Sønnen Mahamat «Kaka» Idriss Déby ledet fra 21. april 2021 en militær overgangsregjering som etter planen skulle arrangere nye presidentvalg innen 18 måneder. Da dette ikke skjedde, arrangerte sivilsamfunnet og politiske opposisjonspartier en demonstrasjon 20. oktober 2022. Denne ble slått svært hardt ned på og flere hundre fredelige demonstranter ble drept, mens flere tusen ble fengslet.
I 2005 fikk daværende president Idriss Déby endret grunnlovens begrensning om at samme person maksimalt kan sitte i to presidentperioder à fem år. I 2018 ble en ny grunnlov vedtatt. Denne begrenser presidentens mandat til to perioder, gjeldende fra mai 2018. Presidenten utnevner selv alle ministere i regjeringen og har stor personlig makt. Nasjonalforsamlingens 169 medlemmer velges av folket hvert fjerde år, men har begrenset innflytelse i politiske beslutninger. Parlamentsvalget skulle vært avholdt i 2015, men er blitt utsatt en rekke ganger.
Tsjad har økt sitt forsvarsbudsjett kraftig siden landet fant olje i 2003. Etter et kuppforsøk i februar 2008 ble hæren kraftig styrket. Tsjad er med i en amerikanskledet kamp mot terror i Afrika, AFRICOM, og forsvaret mottar både trening og våpen fra USA. Landet er også med i en forsvarspakt med Frankrike fra 1976, som garanterer støtte til sittende president. Denne forsvarspakten ble utvidet og signert i september 2019. Under kuppforsøket i februar 2008 og i februar 2019 støttet Frankrike sittende president Déby. Frankrike har en militærbase i hovedstaden Ndjamena og leder Operation Barkhane derfra.
Tsjads regjeringsstyrker har siden mars 2015 deltatt aktivt i kampene mot Boko Haram, spesielt i Nord-Kamerun. Som en konsekvens av dette utførte Boko Haram en selvmordsaksjon rettet mot en politistasjon og en skole i Ndjamena i juni 2015. Flere enn 30 mennesker omkom, og Tsjad svarte med å forby burka og gjeninnføre dødsstraff. I mars 2020 drepte Boko Haram 92 soldater fra Tsjad, hvorpå president Déby selv ledet en militær kontra offensiv som i løpet av to uker tok livet av omkring 1000 Boko Haram-tilhengere i Lake Chad-området.
Tsjad er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, blant annet Verdensbanken, for øvrig av blant annet Verdens handelsorganisasjon, Den afrikanske union og Cotonou-avtalen (tidligere Lomé-konvensjonen). Tsjad ble valgt inn i Sikkerhetsrådet i FN for to år fra og med 2013 til og med 2015.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.