I februar 1922 falt Bonomis regjering, og Luigi Facta dannet Italias siste før-fascistiske parlamentariske regjering. Under denne ble Genovakonferansen holdt, og Tripolis endelige undertvingelse ble påbegynt. Innad forsøkte regjeringen å hevde statsmakten mot fascistene, og ble støttet av de fleste borgerlige partier og sosialdemokratene, som 1. august forsøkte en «legitim» generalstreik for å styrke statsautoriteten. Fascistene sørget for at forsøket ble mislykket. Rundt om i byene fratok de etter hvert de marxistiske partier all makt, samtidig med at regjeringens autoritet ble mindre. Sosialdemokratene ble svekket ved indre splid mellom unitarene, som ville samarbeide med de borgerlige partier mot fascistene, og massimalistene, som ville fortsette kampen uten allianse til høyre.
På en fascistkongress i Napoli i oktober 1922 startet Benito Mussolini «marsjen mot Roma», og Facta gikk av. Etter at den liberale Antonio Salandra forgjeves hadde forsøkt å danne regjering, måtte kong Viktor Emanuel henvende seg til Mussolini, som dannet en samlingsregjering av fascister, nasjonalister, klerikale og liberale. 30. oktober begynte den fascistiske besettelsen av Roma, som ble fullført på få dager. Den nye regjeringen fikk tillitsvotum med 275 stemmer mot 90.
I 1923 ble det gjennomført en ny valglov, der det største partiet ble sikret 2/3 av samtlige mandater i kammeret. Ved valgene i 1924, som foregikk under sterkt press fra regjeringen, fikk fascistene 65 prosent av de avgitte stemmene. Kort etter, i juni 1924, førte mordet på den sosialdemokratiske deputerte Giacomo Matteotti til brudd mellom fascistene og de fleste borgerlige grupper. Regjeringen ble rekonstruert, og Mussolini overtok den ene ministerposten etter den andre og hadde til sist ni, som han beholdt til 1929.
I 1928 ble det laget en lov som medførte at forfatningen ble ytterligere fjernet fra parlamentarismen. Etter denne loven dannet hele landet én valgkrets, hvor kandidatene ble utpekt av faglige korporasjoner (opprettet ved lov av 1927) og revidert av det fascistiske storråd, og velgerne med stemmeplikt skulle stemme for eller imot. I 1929 hadde Mussolini og kardinal Pietro Gasparri fullført forhandlinger om forlik mellom paven og Italia. Ifølge forliket (Lateranoverenskomsten) ble den uavhengige Vatikanstaten opprettet, et konkordat ble sluttet og det finansielle mellomværende med paven avgjort.
I 1923 gav mordet på en italiensk general ved den gresk-albanske grensen Mussolini påskudd til å besette Kerkyra (Korfu), som han først forlot etter at ambassadørrådet hadde grepet inn, og Hellas anerkjente erstatningskrav. Striden om Fiume og forholdet til Jugoslavia endte med Nettunotraktaten i 1924, hvor Fiume tilfalt Italia og havnen Porto Baros gikk til Jugoslavia. Samme år ble det undertegnet en vennskapstraktat mellom de to landene. Allikevel ble forholdet raskt spent igjen, især etter at Italia ved Tiranatraktatene med Ahmed Zogu i 1926 og 1927 gjorde helt ende på Jugoslavias innflytelse i Albania, som deretter nærmest ble Italias vasall. Følgen ble at vennskapstraktaten ved sitt utløp i 1929 ikke ble fornyet, og Italia sluttet seg nærmere til Jugoslavias fiender Ungarn og Bulgaria.
Frankrike avstod i 1919 noen oaser ved Tripoli, og Storbritannia avstod i 1924 Juba og i 1926 Kufra, men disse innrømmelsene tilfredsstilte langt fra Italias krav. I Tripoli fullførte Mussolini den endelige undertvingelse. Den fransk-tyske tilnærmelse i 1925 medførte at det ble dannet en italiensk-britisk som motvekt (Livornomøtet). Overfor Tyskland var forholdet en tid spent på grunn av Italias undertrykkelse av den tyske minoriteten i Tirol. Italia fulgte med stor interesse de nasjonalistiske bevegelsene i Mellom-Europa og ytte spesielt støtte til Ungarn.
Den økonomiske verdenskrisen fra 1930 gikk hardt ut over Italias økonomi, med omfattende fallitter og svære budsjettunderskudd. Regjeringen forsøkte å løse vanskelighetene gjennom forsterket selvbergingspolitikk. Samtidig ble den utenrikspolitiske kursen stadig mer imperialistisk. Etter sammenbrudd i de internasjonale nedrustningskonferansene mellom 1930 og 1932 økte Italia sine rustninger. Fra slutten av 1934 ble forholdet til Etiopia stadig forverret, og høsten 1935 brøt det ut krig. I løpet av Etiopia-konflikten opprettet Italia et mer vennskapelig forhold til Tyskland, fordi landet hadde holdt seg utenfor sanksjonene. Etiopia ble annektert i mai 1936.
Under den spanske borgerkrigen tok Italia sammen med Tyskland åpenlyst parti for general Francisco Franco. Samtidig som det ble sendt italienske troppekontingenter til Spania, opprettholdt Italia sin stilling i ikke-intervensjonskomiteen til juni 1937. I løpet av denne konflikten ble samarbeidet med Tyskland stadig mer intimt (se Aksemaktene og Antikominternpakten). Av hensyn til dette vennskapsforholdet oppgav Italia mye av sin innflytelse i Østerrike, og forholdt seg passivt ved den tyske anneksjonen i mars 1938. Samme høst spilte Mussolini en fremtredende rolle i den tysk-tsjekkiske konflikten ved å opptre som formidler i forhandlingene som førte til forliket i München. Dette forliket bidrog imidlertid ikke til noen utsoning mellom Italia og vestmaktene.
Aksepolitikken gjorde seg gjeldende også i den indre lovgivning, blant annet ved en rekke antisemittiske forordninger fra høsten 1938. Som en kompensasjon for Tysklands innlemmelse av Tsjekkoslovakia i mars 1939, okkuperte Italia Albania 6. april samme år. Etter forutgående forhandlinger mellom utenriksministrene Joachim von Ribbentrop og Galeazzo Ciano ble det undertegnet en militærpakt mellom Tyskland og Italia.
Kommentarer (6)
skrev Hanne Alvilde Olsen
svarte Geir Lima
skrev Christian Stranger-Johannessen
Navnet til statsministeren står slik i bildeteksten: Camillo de Cavour. Det bør stå Camillo Benso di Cavour.
svarte Ida Scott
Det skal være di Cavour, ja, det er nå retta opp. Takk for det. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
svarte Christian Stranger-Johannessen
Det står både Camillo di Cavour og Camillo Cavour i tekst og bildetekst. Burde det ikke ha vært likt i alle tilfellene?
svarte Ida Scott
Jeg har nå retta til Camillo di Cavour når han nevnes med fullt navn i brødteksten. Ved omtale med kun etternavn er det riktig å skrive Cavour. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.