Eritrea er en moderne stat, og ble etablert i 1890 da Italia navnga territoriet som sin koloni. Den tidligste statsdannelsen i området var Aksumriket, som oppstod på 300-tallet fvt. I sin storhetstid på 100-tallet strakte dette riket seg fra det sørlige Egypt over til den sørlige arabiske halvøy, med tyngdepunkt i byen Axum på høylandet og havnebyen Adulis (nær dagens Zula) ved Rødehavskysten. Aksumriket var en viktig handelspartner mellom Romerriket og de asiatiske handelsrutene, og riket preget egne mynter. Under kong Ezana ble kristendommen innført på 300-tallet. Aksumriket gikk i oppløsning fra 600-tallet og falt endelig på 900-tallet, men regnes som deler av grunnlaget for det senere Zagwe-kongedømmet og Det solomonske dynastiet, etter hvert kjent for europeere som Abyssinia, som bestod av deler av det moderne Etiopia og Eritrea.
Med framveksten av Det abyssinske riket var det nordlige høylandet under varierende kontroll av en sentralmakt som etter hvert fikk sitt hovedsete i Gondar ved Tanasjøen. I løpet av 1500-tallet begynte ottomanerne å gjøre seg gjeldende i lavlandet ved kysten, og i 1517 hadde de etablert kontroll over deler av høylandet. Det vestre lavlandet var uten varig statlig kontroll fram til midten av 1800-tallet. Da trengte egypterne sørover, i konflikt med mahdister og etiopiere, og etter hvert med britisk innblanding. Dette utfordret også ottomanerne, som blant annet mistet Massawa til Egypt i 1865. Med åpningen av Suezkanalen i 1869 fikk området økt strategisk betydning.
Fra 1869 begynte italienerne å gjøre seg gjeldene langs kysten av Rødehavet, med etableringen av en garnison i havnebyen Assab. I 1885 tok de havnebyen Massawa, hvorfra de trengte videre mot nord og høylandet. I 1890 erklærte de Eritrea som sin koloni. Den etiopiske keiseren Menelik II anerkjente det italienske herredømmet, men da italienerne forsøkte å ekspandere sørover, ble de slått av den etiopiske hæren i slaget ved Adwa i 1896. Eritrea ble en viktig koloni for italienerne, både som politisk statussymbol, kilde for råvarer, og som et sted for nybyggere av både småindustri og jordbruk. For lokalbefolkningen betydde koloniseringen stabilitet etter mange tiår med politisk uro, militære trefninger og uår, samt utvikling av moderne jordbruk, småindustri og infrastruktur. Samtidig medførte også innføring av ny kultur, utdanningsformer, kunnskap og verdier, ofte til fortrenging eller nedvurdering av det eksisterende. Den største innvandringen av italienere til Eritrea kom på 1930-tallet, i forbindelse med opptrapping mot invasjonen av Etiopia i 1935. Hovedstaden Asmara ble særlig merket av dette, med en rekke nye bygg og urban infrastruktur, men også med en tydelig segregering mellom den italienske og den eritreiske befolkningen.
Italia tapte sine afrikanske territorier til de allierte i 1941 under andre verdenskrig. Keiser Haile Selassie ble gjeninnsatt på den etiopiske tronen, mens Eritrea ble satt under britisk administrasjon. I 1950 bestemte FN at landet skulle inngå som egen stat i føderasjon med Etiopia, med keiseren som øverste myndighet, en ordning som trådte i kraft fra 1952. Over det neste tiåret ble Eritreas selvstendighet, infrastruktur, administrasjon og industrielle foretak gradvis bygget ned, avviklet eller flyttet, og i 1962 annekterte Etiopia landet som en provins.
Nasjonalistbevegelsen ELM (Eriteran Liberation Movement) vokste frem i løpet av 1950-tallet, og i 1961 ble en væpnet gren dannet, Den eritreiske frigjøringsfronten (ELF). De stod for geriljabasert frigjøringskamp utover 1960-tallet, men interne uenigheter førte til svekking og splittelse av bevegelsen. Det eritreiske folkets frigjøringsfront (Eritrean People's Liberation Front), EPLF, som ble dannet på begynnelsen av 1970-tallet, overtok etter hvert lederrollen i frigjøringskampen. I siste halvdel av 1980-årene oppnådde EPLF betydelig militær fremgang, og i 1989–1990 stod bare hovedstaden Asmara igjen under etiopisk kontroll. Da den kalde krigen gikk mot slutten mistet Etiopia støtte fra Sovjetunionen. Det gjorde det mulig for EPLF og TPLF å styrte regimet, og Eritrea ble de facto selvstendig. I 1993 avholdt Eritrea en folkeavstemning der 99,8 prosent stemte for full selvstendighet, og 24. mai samme år ble Eritrea proklamert som en selvstendig stat.
Forholdet mellom Eritrea og Etiopia på 1990-tallet var bra, og det ble inngått flere samarbeidsavtaler mellom de to landene. Særlig viktig for Etiopia var avtalen som gav fortsatt adgang til de nå eritreiske havnebyene Assab og Massawa, som også gav Eritrea gode inntekter. Forholdet forverret seg imidlertid på slutten av 1990-tallet, og i 1998 – utløst av en grensetvist – gikk de to landene til krig mot hverandre. Krigen varte frem til våren 2000, da OAU fremforhandlet en fredsavtale i Alger. Grensespørsmålet ble overlatt til en grensekommisjon, underlagt Den internasjonale domstolen i Haag. Etiopia nektet lenge å akseptere kommisjonens avgjørelser, noe som gjorde at forholdet mellom de to landene forble anspent. I juni 2018 erklærte den nye etiopiske statsministeren Abiy Ahmed at Etiopia var villig til å akseptere Alger-avtalen og slutte fred med Eritrea. Den endelige fredsavtalen ble undertegnet av de to landenes statsledere i Saudi-Arabia i september 2018.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.