Høsten 2003 vedtok FNs Sikkerhetsråd å etablere fredsstyrken UNMIL på inntil 15 000 militært personell, med en autorisert styrke på inntil 15 000 soldater og vel 1000 polititjenestemenn. Norge bidro med politi, men ikke militære.
En ny overgangsregjering ble satt inn i 2003, med Gyude Bryant som leder. Valgene i 2005 ble ansett som et avsluttende skritt i overgangen fra borgerkrig til demokratisk styresett og fred. Congress for Democratic Change (CDC) fikk flest representanter i representanthuset, mens Coalition for the Transformation of Liberia (CTL) fikk flest medlemmer av senatet. I presidentvalget stilte 22 kandidater, hvorav de to med flest stemmer gikk videre til andre og avgjørende omgang. I første omgang stemte 28,3 prosent på fotballspilleren George Weah, som stilte for CDC, og 19,8 prosent på den tidligere finansministeren og verdensbankfunksjonæren Ellen Johnson Sirleaf fra Unity Party (UP). Sistnevnte vant imidlertid i andre valgomgang og ble det første folkevalgte kvinnelige statsoverhode i Afrika.
I 2008 fikk presidenten fullmakt fra Liberias høyesterett til å utnevne lokale ordførere, i fravær av ressurser til å avholde lokalvalg, sist holdt i 1985. President Johnson Sirleaf ble i 2011 tildelt Nobels fredspris. Etter å ha kunngjort at hun ville stille for bare én periode som president, stilte hun likevel til gjenvalg i 2011. Hun ble innsatt for en ny periode på seks år i januar 2012, og satt som president til 2018.
Ekspresident Charles Taylor ble i 2003 etterlyst av Interpol, anklaget for forbrytelser mot menneskeheten og ønsket stilt for en særskilt domstol opprettet i Sierra Leone etter borgerkrigen der. FNs sikkerhetsråd besluttet i 2005 at UNMIL skulle pågripe Taylor hvis han vendte tilbake til Liberia fra sitt eksil i Nigeria. Nigeria nektet først å utlevere ham, men etterkom i 2006 en anmodning om utlevering fra Liberias regjering, og Taylor ble overlatt til den særskilte krigsforbryterdomstolen i Sierra Leone, SCSL. Der ble det reist tiltale på elleve punkter; Taylor erklærte seg ikke skyldig på alle. Grunnet sikkerhetsforhold ble rettssaken fysisk flyttet til Den internasjonale domstolen i Haag; fortsatt ført av spesialdomstolen.
I april 2012 ble han funnet skyldig på alle elleve punkter, inkludert terror, drap og voldtekt. Taylor ble samme år dømt til 50 års fengsel. Hans sønn, Charles McArther Emmanuel, ble av en domstol i USA i 2008 funnet skyldig i tortur og året etter dømt til 97 års fengsel. Han var under krigen leder for en militær enhet som begikk overgrep og menneskerettighetsforbrytelser. Sakene mot liberiske krigsforbrytere bidro til å reise spørsmål om ikke en tilsvarende rettergang burde finne sted også i Liberia.
Liberia åpnet i 2006 en sannhets- og gjenforeningskommisjon (TRC) for å etterforske menneskerettighetsbrudd under den 24 år lange perioden med borgerkrig og uro i landet fra 1979 til 2003, i stor grad etter modell fra en tilsvarende instans i Sør-Afrika etter apartheid-regimet. TRC gjennomførte undersøkelser og vitneopptak i regionen, forut for åpne høringer som startet i 2008. Kommisjonen la fram sin rapport for parlamentet i 2009 og anbefalte rettsforfølgelse av 200 personer, samtidig som andre burde nektes offentlige verv. Blant disse var president Ellen Johnson Sirleaf, som i 2009 vedgikk at hun hadde støttet Taylor da han startet borgerkrigen i 1989.
Da Sirleaf ble valgt til sin andre periode som president i 2011 sto utfordringene i kø. Arbeidsledigheten blant den unge befolkningen ble stadig mer akutt og landet ble også satt på en hard prøve da ebola-epidemien rammet i 2014–2015. Utbruddet startet i nabolandet Guinea i desember 2013. Den 30. mars 2014 ble de første tilfellene registrert i Liberia. Ifølge WHO ble 10 675 personer i Liberia smittet, av disse døde 4809 i epidemien.
Sirleafs etterfølger som president i Liberia var den tidligere fotballspilleren George Weah. Weah vant andre runde av presidentvalget 26. desember 2017 for partiet CDC med 61,5 prosent av stemmene. Da George Weah og CDC overtok makten den 22. januar 2018 var det mer enn 70 år siden forrige gang Liberia gjennomførte en fredelig maktovertakelse av politisk lederskap.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.