Sammenliknet med mange andre land er forholdet mellom velgernes stemmer og de politiske partienes representasjon på Stortinget tilnærmet proporsjonal. Dette er et resultat av at vi har forholdstallsvalg, hvor partienes mandater speiler stemmetallet i valg.
Sperregrensen på fire prosent, delingsmetoden og fylkesvise valgkretser, motvirker denne tendensen. Sperregrensen gjør at små partier ikke får utjevningsmandater. Dette kan få store konsekvenser.
Det skjedde blant annet i valget i 2021, da Kristelig Folkeparti gikk tilbake fra 4,2 prosent av stemmene i 2017, til 3,8 prosent fire år senere. Dermed kom dette partiet under sperregrensen, og fikk antallet stortingsrepresentanter mer enn halvert, fra åtte til tre. I det samme valget endte Rødt for første gang over sperregrensen, og gikk tilsvarende opp fra én til åtte stortingsrepresentanter.
Valgordningen påvirker også regjeringssammensetningen. Den vanlige regjeringsform i Norge er koalisjonsregjeringer, hvor flere partier går sammen for å danne regjering. Både flertallsregjeringer og mindretallsregjeringer er vanlig. Mens flertallsregjeringer har fast støtte fra partier som til sammen har flertall på Stortinget, må mindretallsregjeringer søke støtte for sine ulike forslag fra partier og representanter som ikke selv er med i regjeringen, og som er opposisjon til regjeringen.
Fra 2005 til 2013 hadde Norge en koalisjonsregjering med flertall på Stortinget, bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Før det hadde det vært nesten 20 år med ulike mindretallsregjeringer. Også valget i 2013 ga landet en koalisjonsregjering. Ved denne anledning ble Regjeringen Solberg dannet, en mindretallsregjering av Høyre og Fremskrittspartiet. Etter valget i 2017 ble denne regjeringen sittende, og i 2018 utvidet med deltakelse fra Venstre. I 2018 gikk også Kristelig Folkeparti med i denne regjeringen, som da gikk over til å bli en flertallsregjering.
Valget i 2021 førte til dannelsen av Regjeringen Støre, bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, også denne en mindretallsregjering.
I land med flertallsvalg, som Storbritannia og USA, er det mer vanlig at det er færre partier representert i nasjonalforsamlingen. Det er også mer vanlig med ettpartiregjeringer.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.