Irlands historie omfatter tiden fra og med middelalderen. I tidlig middelalder bestod Irland av flere små kongeriker. Irene ble kristne på 400-tallet, en prosess nasjonalhelgenen St. Patrick har fått æren for. Fra 800-tallet ble Irland invadert av nordmenn og daner på vikingtokt, som etter hvert slo seg ned på øya og skapte egne norrøne samfunn. De norrøne rikene ble oppløst i tiden etter slaget ved Clontarf i 1014, da den irske overkongen Brian Boru falt, men den norrøne befolkningen ble overvunnet.
I 1160-årene begynte en 800 år lang periode der Irland i varierende grad var styrt av England. Etter at England innførte reformasjonen på 1500-tallet ble det engelske styret mer direkte. Irske lover ble opphevet og store deler av jorden gitt til protestantiske engelskmenn og skotter, spesielt i Ulster (Nord-Irland), mens testakten fra 1673 stengte alle katolikker ute fra offentlige embeter.
I 1801 ble Irland en del av unionen Storbritannia. Etter mye motstand og mange opprør mot britisk tilstedeværelse, krevde irene indre selvstyre (Home Rule) mot slutten av 1800-tallet. Etter mange runder i det britiske parlamentet og mye motstand blant de unionistiske protestantene i den nordlige provinsen Ulster, ble en indre selvstyrelov til slutt vedtatt i 1914 med et foreløpig unntak for unionistisk dominerte Ulster. Den var imidlertid ikke gjennomførbar grunnet motstanden både fra unionistene i Ulster og til dels fra republikanerne. Men hovedgrunnen var likevel utbruddet av første verdenskrig i 1914. Dermed ble loven utsatt og indre selvstyre satt på vent. Under det såkalte «Påskeopprøret» i 1916 (se under) prøvde irske republikanere å utnytte britenes krigføring i første verdenskrig til å iscenesette et kupp, men opprøret i Dublin ble slått hardt ned av britene.
Da freden fra verdenskrigen var et faktum i 1918, fikk selvstendighetspartiet for Irland, Sinn Féin, stor oppslutning. I 1919 begynte en treårig krig (borgerkrig) for å løsrive Irland fra den britiske unionen.
23. desember 1921 undertegnet den britiske kongen en lov om selvstyre for Irland, som delte landet i to deler med ett parlament i Dublin og ett i Belfast. Den nordlige delen (Ulster) fortsatte å være en del av Storbritannia, mens resten ble nå kalt Den irske fristat, og fikk stilling som dominion innenfor det britiske imperiet. Ulster ble skrumpet fra ni til seks grevskap (gerrymandering) for å sikre et respektabelt unionistisk-protestantisk flertall i regionen. Ulster, med seks grevskap, fikk status som provins i Storbritannia.
I 1937 fikk Irland en ny forfatning og ble republikk i 1949. At Nord-Irland ikke ble en del av republikken var, og er fortsatt, et stort og omstridt konfliktspørsmål i britisk og irisk politikk.
- For tiden før middelalderen, se Irlands forhistorie
- For historien etter 2000, se Irlands samtidshistorie
- Les også om Irland – forholdet til Nord-Irland
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.