Sparta var en polis (bystat) i antikkens Hellas fra 700-tallet fvt. Sparta var en av de mektigste bystatene i Hellas, og lederstaten (hegemon) for halvøya Peloponnes fra cirka 600 fvt. til 371 fvt. Etter 371 fvt. mistet Sparta sin dominerende stilling, men byen bestod likevel i ulike former. Det moderne Sparta ble grunnlagt i 1834, syd for ruinene av den gamle.
Faktaboks
- Etymologi
-
nygresk Sparti
- Også kjent som
- Lakedaimon, Spárti
Sparta regjerte direkte over regionene Lakonia og Messenia, som utgjorde om lag 40 prosent av Peloponnes. Fra cirka 550 fvt. ble den ene bystaten etter den andre alliert med Sparta. Dette ble til den peloponnesiske liga.
Sparta som bosetning ser ut til å ha oppstått rundt år 1000 fvt., og utviklet seg til en bystat på 700-tallet fvt. I likhet med alle andre bystater vi kjenner til, var det store stridigheter mellom en rik elite og de mange fattige borgerne. I løpet av erobringen av Messenia, endelig avsluttet cirka 600 fvt., ble det imidlertid skapt en særegen variant av bystatsfenomenet som holdt seg stabilt i flere hundre år.
I likhet med andre bystater hadde Sparta en folkeforsamling, et råd og valgte embetsmenn. Men de hadde også to konger fra hver sin kongelige familie, og disse regjerte samtidig. De var medlemmer av rådet og øverstkommanderende for hæren. Som eneste bystat hadde Sparta en felles utdannelse av alle mannlige spartanske borgere, kalt agogen.
Befolkningen ble delt inn i borgere, perioiker (frie innbyggere uten borgerskap) og heloter (slaver). Sparta hadde på det meste rundt 9000 borgere, men hærene de ledet besto av mange ganger flere soldater. Perioikene hadde militær tjenesteplikt, og flere tusen betrodde heloter ble også brukt. Størstedelen av hæren som ble brukt mot ytre fiender besto av soldater fra de allierte statene i det peloponnesiske forbundet.
Moderne forskning har tilbakevist myten om at den enkelte spartaner kan sammenlignes med en moderne topptrent, profesjonell soldat. Dette bildet stammer mer fra tegneserien og filmen «300» enn historiske kilder. Militæravdelingene var imidlertid langt bedre organisert enn sine motstandere, med offiserer og underoffiserer helt ned til enheter på åtte mann.
- Les mer om Spartas historie.
Kommentarer (4)
skrev petter vang
svarte Erik Østby
skrev Petter Ulleland
svarte Ida Scott
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.